Група косатки нападна 10-метрова ветроходна яхта посред нощ близо до испанския курорт Барбате край Кадис, в южната провинция Андалусия, съобщи Daily Mirror.

Моряците спешно се обърнали към спасителната служба, но косатките успели да нанесат удари по кораба с огромните си тела.

Колко са били животните, участвали в атаката, не е ясно, посочва БГНЕС.

Няколко часа по-късно спасителите изтеглили повредената яхта до пристанището. Никой от членовете на екипажа не е пострадал.

По-рано беше съобщено, че косатки край бреговете на Португалия нападали кораб в продължение на 40 минути. Те успели да счупят кормилото, да причинят значителни щети и да уплашат моряците.

През юни 2021 г. около 30 косатки пък атакуваха кораб, който плавал на 40 километра от испанския бряг. Огромните животни дори успели да завъртят руля.

Невероятна гледка: Косатка албинос в Тихия океан (снимки)Известни като орки, а също и като китове-убийци, косатките са по-големи братовчеди на делфините. Смята се, че са едни от най-мощните хищници в света

От 2020 г. зачестиха атаките на косатки срещу кораби по атлантическото крайбрежие на Испания и Португалия. Животните организирано атакуват малките яхти, чупят руловете им, удрят с часове корпуса с такава сила, че могат да обърнат кораба.

Експертите установиха, че през 2020 г. във всички атаки са участвали три млади косатки с прякори Черната Гладис, Сивата Гладис и Бялата Гладис.

Все още не е установена причината за това поведение на морските хищници. Някои експерти смятат, че за косатките подобни нападения са предимно забавление. Според специалистите това са много умни животни, като от тях може да се очаква всичко.