Богатите хора в света не са имунизирани срещу инфлацията.

Много от любимите им стоки поскъпнаха и това се вижда от нов доклад.

Ако се чудите кое е най-скъпото място в света, това е Шанхай. Китайският мегаполис запазва титлата си за втора поредна година, отчитайки сериозно поскъпване на 16 от 20 луксозни стоки.

Шанхай е един от четирите града в Азиатско-Тихоокеанския регион, сред които са още Тайпе (трето място), Хонконг (четвърто място) и Сингапур (пето място).

Второто място е отредено на Лондон. Столицата на Великобритания е единственият европейски представител в топ 5. Тя се издигна с шест места нагоре тази година на фона на покачващите се цени на жилищата и хотелиерството.

Друга интересна констатация е отсъствието на град от Северна Америка и Южна Америка. Оказва се, че животът там е доста по-изгоден за състоятелните хора.

Швейцарската частна банка Julius Baer, която стои зад изготвянето на доклада, използва като критерии за съставянето на класацията цената на кошница от луксозни стоки, пише CNBC.

Продължаващите ефекти от пандемията от коронавирус, в комбинация с предизвикателните макроикономически условия и нарушените вериги на доставките, сочи докладът, са покачили цените на повечето луксозни стоки.Става дума за инфлация от 7.5% тази година, сравнено със само 1% година по-рано.

Информацията, на която се базира проучването, е събрана в периода ноември 2021 г. до април 2022 г. В нея засега няма пълно отражение на ефекта от военните действия в Украйна.

Никой не е имунизиран срещу инфлацията

Три четвърти (75%) от луксозните стоки и почти две трети (63%) от луксозните услуги са поскъпнали през годината. Това се обяснява с наложените рестрикции по време на локдауните и последвалото забавяне на търсенето.

Технологичните пакети, включващи iPhone, iPad и MacBook, и адвокатите регистрират най-голямото увеличение на цените в световен мащаб през годината, съответно с 41% и 32.6%. Авторите на доклада казват, че това е резултат от повишеното търсене, проблемите във веригата за доставки и др.

Инфлацията в еврозоната с нов рекордПотребителските цени в еврозоната са продължили възхода си и през май, достигайки рекордно високи нива в седми пореден месец

Никой не е имунизиран срещу инфлацията, казва Алън Хукс от Julius Baer. Той допълва, че за разлика от много хора, състоятелните имат способността да абсорбират инфлационния натиск.

Инфлацията върви нагоре вече пореден месец, повишавайки цените на стоките и услугите и провокирайки сериозна криза в разходите за живот.

В контраст на това докладът отчита, че виното и застраховките живот са регистрирали най-голям спад на цените в световен мащаб тази година, падайки съответно с 26.1% и 24.4%. Според авторите на доклада, намалените разходи за здравно осигуряване са резултат от ребалансирането на цените след достигнатите пикове по време на пандемията.

Водещ фактор за лидерската позиция на Шанхай е сериозното поскъпване на луксозните имоти и коли.

Какви луксозни коли има в гаража си Кралят на клея? Сред возилата, които испанският тенисист си е купил през годините, откриваме няколко спортни модела от марки като Mercedes, Ferrari и Aston Martin

В Лондон през последните няколко месеца има сериозно поскъпване на жилищата и на хотелското настаняване. Обезценяването на японската йена пък срина Токио от второто до осмото място в класацията на най-скъпите градове.

За първи път тази година докладът включва и проучване на стила на живот на богатите - какво купуват, как харчат и какви са инвестиционните им навици.

Като резултат сега знаем, че състоятелните хора в Азиатско-Тихоокеанския регион са най-оптимистични за своя бизнес и финанси, сравнено с другите региони.

Богаташите в Европа тази година имат намерение да харчат повече пари за развлечения, докато тези от Близкия изток, Азиатско-Тихоокеанския регион и Америка ще заложат на здравно осигуряване.