Две години и половина пандемия изглежда откраднаха от другите вируси светлината на прожекторите.

И днес те са амбицирани да си я върнат.

Огнища на неизвестен вид хепатит по децата и появата на маймунската шарка доказват това.

Добрата новина е, че ако продължите да спазвате някои от здравните и хигиенни навици, възприети заради COVID-19, ще намалите риска от заразяване с други заболявания, казват експерти.

Внимавайте с хигиената на ръцете

Проучванията показват, че броят на хората, миещи ръцете си след посещение до тоалетната, е нисък преди пандемията: всеки четвърти в световен мащаб и един на всеки двама в райони с добър достъп до хигиенни съоръжения.

Това доведе до потоп от публични съобщения и неудобни видеоклипове на знаменитости, които подчертават важността да миете ръцете си старателно със сапун и течаща вода 20 секунди или да използвате дезинфектант, ако нямате достъп до чешма.

Д-р Кери Ханкок, общопрактикуващ лекар от Аделаида със специален интерес към респираторната медицина, казва, че въпреки че вече е известно, че Sars-CoV-2 се разпространява главно по въздуха, хигиената на ръцете е „крайъгълният камък“ на превенцията на инфекциите и лесен начин за намаляване на предаването на други вируси и бактерии.

„Това е толкова лесно да се направи - да продължим да мием или дезинфекцираме ръцете си, преди да ядем или докоснем нещо, но мисля, че хората вече не са толкова стриктни, както преди шест месеца," казва тя.

Доцент Холи Сийл, експерт по възприятията и поведението по отношение на инфекциозните заболявания от Университета на Нов Южен Уелс, отбелязва, че повечето хора са научени от детството си на хигиена за собствена защита от болести, но тя върви и в двете посоки. Да се ​​уверите, че ръцете ви са чисти, преди да отидете до магазина или да се возите в асансьор, „със сигурност е за защита и на други хора“.

Носенето на ръкавици, за да се предпазите от микроби върху повърхности, като количките в супермаркетите, не е необходимо, казва Сийл. "Хората, които носят ръкавици, са по-малко склонни да мият ръцете си и може да увеличат риска, защото смятат, че са чисти."

Мастурбация срещу грип: Здравето е във ваши ръце Оргазъм на ден, бяга докторът от мен

Редовни ваксинации

Сийл препоръчва на всички да си поставят ваксина срещу грип, която през 2022 г. защитава срещу четири щама.

През 2021 г. Австралия регистрира нулеви смъртни случаи от грип, като федералните здравни данни от януари до началото на ноември показват само 598 потвърдени случая.

За сравнение, трима души са починали от грип през тази година, а повече от 47 860 души са се заразили. „Имахме няколко години, в които грипът не съществуваше и със сигурност има опасения, че хората имат по-ниски нива на защита“, казва Сийл.

Останете вкъщи, когато сте болни (и носете маска, ако не можете)

Един от най-големите уроци на COVID-19 е важността болните хора да стоят далеч от работа и социални събития, казва доцент Шийна Съливан, епидемиолог по инфекциозни заболявания в института Дохърти.

Тя се надява, че работодателите ще дадат пример, като позволят работата от вкъщи на служителя, ако е достатъчно добре, или опитат да се справят с културните бариери пред използването на отпуск по болест, като например страх от „подвеждане на екипа“.

Но индустриите, в които хората не могат да работят от вкъщи, продължават да представляват „реален риск“ за контрола на болестите. Затова Съливан се надява, че когато хората трябва да излязат от вкъщи, докато страдат от респираторни проблеми, ще носят маска.

Чист въздух

„Знаем, че особено при болести, предавани аерозолно, вентилацията е от решаващо значение“, казва Ханкок.

Вентилационната „библия“ на Световната здравна организация даде съвети за оценка на въздушния поток при управлението на сгради, а много заведения осигуриха помещения с повече прозорци и подобриха вентилацията си.

Въпреки че добрата вентилация е жизненоважна, има опасения, че пластмасовите прегради, използвани в много магазини, пречат на циркулацията на въздуха и осигуряват фалшиво чувство за сигурност, казва Ханкок.

Съставете план, ако сте с хронични заболявания

Пандемията подчерта важността хората с хронични здравословни проблеми да имат план, който да следват, ако здравето им се влоши, казва Ханкок.

Пациентите с астма, бронхит, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и други белодробни заболявания трябва да знаят какво да правят, ако симптомите им се влошат, за да реагират навреме и да избегнат по-сериозни усложнения.