Климатичните промени ще доведат до разпространението на хиляди нови вируси сред животинските видове до 2070 г.

В резултат на това вероятно ще се повиши рискът от появата на заразни болести, които се предават от животните на хората, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на проучване, публикувано в сп. Nature.

Заплахата е особено осезаема за Африка и Азия - континенти, които бяха "горещи точки" за разпространението на смъртоносни заболявания, предавани от хората на животните или обратното през последните няколко десетилетия, в това число грип, ХИВ, ебола, коронавирус.

Изследователите са използвали модел, за да проучат как над 3000 вида бозайници могат да мигрират и да споделят вируси през следващите 50 години, ако светът се затопли с 2 градуса Целзий, което според скорошно проучване е възможно.

Учените са установили, че само сред бозайниците междувидовото предаване на вируси ще се случи над 4000 пъти. Птиците и морските животни не са били включени в проучването, съобщава БТА.

Изследователите казват, че не всички вируси ще се предадат на хората или ще причинят пандемии като коронавируса. Броят на предаваните между видовете вируси обаче увеличава риска от разпространение сред хората.

Проучването изтъква две глобални кризи - климатичните промени и разпространението на заразни болести, докато светът се бори да се справи и с двете.

Генномодифицирани комари ще ограничават разпространението на заразиСъздадените от Oxitec мъжки комари носят ген, който е смъртоносен за женското потомство

Предишни изследвания разглеждат как обезлесяването, изчезването и търговията с диви животни водят до разпространение на болести между животните и хората. По-малко проучвания търсят отговор на въпроса как изменението на климата може да повлияе на този тип предаване на болести, отбелязват изследователите.

"Малко се говори за климата в контекста на зоонозите - болести, които могат да се предават от животни на хора. Нашето проучване обединява двете най-належащи глобални кризи, пред които сме изправени", казва Колин Карлсън, съавтор на изследването от Джорджтаунския университет.

Експертите по въпросите за климатичните промени и инфекциозните болести са единодушни, че затоплянето на планетата вероятно ще увеличи риска от появата на нови вируси.

Според Арън Бърнстийн, педиатър и временно изпълняващ длъжността директор на Центъра за климат, здраве и глобална околна среда към Харвардския университет, проучването потвърждава отдавнашните подозрения за въздействието на затоплянето върху появата на инфекциозни заболявания.

Тъй като възникването на заразни болести, обусловено от климата, вероятно вече се случва, светът трябва да направи повече, за да е запознат и подготвен за това, според съавтора на изследването Грегъри Олбъри от Джорджтаунския университет.

"Това не може да се предотврати, дори и при най-добрите сценарии за климатични промени", казва Олбъри.

Карлсън, който е сред авторите на последния доклад на Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени, смята, че за да се намали рискът от разпространение на инфекциозни болести, трябва да се ограничат парниковите газове и постепенно да се преустанови използването на изкопаеми горива.

Според Джарън Браун от организацията Grassroots Global Justice Alliance, проучването подчертава климатичната несправедливост, която понасят хората, живеещи в африканските и азиатските страни.

"Африканските и азиатските нации са изправени пред най-голямата заплаха от повишено излагане на вируси, което още веднъж илюстрира как онези, които са на предната линия на кризата, много често са направили най-малко за създаването на климатичните промени", казва Браун.