Животът в космоса не е привилегия само на космонавтите.

Напълно реалистичен вариант е за обикновени граждани, стига да имат достатъчно пари за този тип развлечения.

Както можете да се досетите сами, има логика животът в космоса да е скъп. Само транспортирането на багажа ви ще струва няколко милиона долара.

SpaceX таксува по 4.57 млн. долара товари с тегло 830 кг. Ако решите да вземете цялата си къща, имате на разположение услугите на United Launch Alliance. Можете да пренесе 19 000 кг срещу 109 млн. долара.

Разбира се, цивилните астронавти може да пътуват с минимум багаж. Това обаче не прави пътуването им кой знае колко по-евтино.

Преди няколко години Virgin Galactic искаше по 250 000 долара на човек и то само за да ви отведе до ръба на космоса. Няма да напуснете неговите предели. И това е промоционалната цена. Сега билетът струва близо 450 000 долара.

Илон Мъск отхвърли обвиненията, че завзема Космоса

Ако сте от хората, които искат не само да отидат в космоса, но и да останат да живеят там, ще трябва да заделите по-голям бюджет.

Колко струва да живеете на космическа станция?

Преди време НАСА позволи на туристите да пътуват до космоса и да живеят на Международната космическа станция. Офертата е за няколко дни престой.

През 2001 г. Денис Тито - първият самофинансиран турист в космоса, похарчи 20 млн. долара, за да реализира тази своя мечта, пише slashgear.com.

През 2019 г. НАСА обяви ценоразпис. В него една нощувка струва 35 000 долара на човек. В цената не са включени закуски, напитки или други удобства. Отделно трябва да заплатите и 50 млн. долара на човек за самия път от Земята до космоса.

По-евтино ли е да живеете на Луната?

Луната е добра алтернатива за всеки, който харесва каменистия ландшафт и не иска да се намира в летящ космически кораб. Тя обаче не е така гостоприемна, колкото планетата Земя.

Животът в такава среда ще изисква доста инвестиции по отношение на жилищния фонд, а също така за доставките на храна и вода. Ще имате нужда и от оборудване, което произвежда енергия и кислород.

Според изчисленията на НАСА от 2014 г., изпращането само на половин килограм товар на Луната струва 1.3 млн. долара. Така едно “лунно такси” горе-долу ще излезе към 2 млрд. долара.

Какво представлява фермата за кислород на Луната? По план тя трябва да се захранва от слънчева енергия и да събира проби, от които да извлича 70% от кислорода

Наемането на капсула за 6 човека изисква допълнителни 456 млн. долара на година. Към това добавете годишна такса от 7.3 млрд. долара за настаняване в лунна база с капацитет четирима души.

Оттам насетне остава само да предвидите разходите за храна и вода. Съответно 5.9 млрд. долара и 43 млрд. долара.

С други думи, достигането до Луната, настаняването, храната, водата и достъпът до интернет (100 GB на месец) офромят бюджет около 57.8 млрд. долара, сочат изчисленията на НАСА.