Военноморските сили на Колумбия разпространиха снимки на един от най-популярните потънали кораби, чието местонахождение не бе известно в продължение на близо три века, информира Insider.

Испанският галеон Сан Хосе пренасял огромен товар скъпоценности, когато бил потопен от британския флот през 1708 г.

Галеонът с 64 оръдия и около 600 души на борда, се смята, че е пренасял най-малко 200 тона скъпоценности, в това число златни и сребърни монети и изумруди на стойност до 17 млрд. долара по днешни цени.

Сан Хосе, който често е наричан "свещеният Граал на корабокрушенията," е открит от колумбийските военноморски сили в близост до Картахена през 2015 г., но точното му местонахождение се пази в тайна.

По-рано този месец колумбийският президент Иван Дуке представи непоказвани дотогава видео материали и снимки на Сан Хосе.

На тях се виждаха много новооткрити съкровища, в това число китайска керамика, златни монети, мечове и оръдия.

Петвековната легенда за Ел Дорадо: Мит или истина?Много учени, изследователи и търсачи на богатства са се опитвали да намерят Ел Дорадо

Властите обявиха, че видеата и снимките са направени с управлявано дистанционни модерно оборудване, което е било спуснато на дълбочина около 1 000 метра.

Надписите върху оръдията разкриват, че са произведени през 1655 г. в Севиля и Кадис, Испания.

Дуке също така обяви, че следенето на кораба е довело до откриването на още два потънали плавателни съда наблизо – колониална лодка и шхуна, за които се смята, че са от 19-и век.

Сан Хосе е обект на правна битка от откриването му, информира The Economist.

Колумбия обяви, че останките и съдържанието му й принадлежат, като бившият президент Хуан Мануел Сантос подписа закон за културното наследство през 2013 г., според който артефакти, открити в Колумбийски води, принадлежат на държавата.

Испания също предяви претенции към кораба, заявявайки, че той принадлежи на страната, като се позовава на конвенцията на ЮНЕСКО за подводното културно наследство.

Въпросът се усложнява допълнително от факта, че голяма част от скъпоценностите на кораба вероятно са плячкосани от южноамерикански държави, които също могат да предявят претенции.