Сръбският член в босненското председателство Милорад Додик заяви, че в Република Сръбска ще бъдат построени две електроцентрали на газ с инсталирана мощност по 600 мегавата, което ще осигури енергийната стабилност на Република Сръбска в следващите 50 години, съобщи Танюг.

Додик заяви, че електростанции ще се строят в Баня Лука и в близост до Приедор, което е голяма инвестиция от милиард и половина евро. Той посочи, че трябва да бъдат свършени много неща във връзка с този план, но Република Сръбска е решена да осъществи тази идея.

Това е зелена енергия, това са възобновяеми източници, това не замърсява, а дава енергийна сигурност на този наш край, заяви Додик.

Той обясни, че става въпрос за съвместен проект на Република Сръбска и Русия, в който Република Сръбска ще бъде миноритарен партньор със задължението да изпълни процедурите, докато руснаците са задължени да финансират проекта.

Условие да бъде осъществен този проект е построяването на газопровод от Биелина до Баня Лука и Приедор, каза Додик.

Приключи плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ КозлодуйСлед проверка и издадено одобрение от Агенцията за ядрено регулиране, блокът бе включен в електроенергийната система на България

Додик каза, че пречките на пътя на газификацията между Федерацията Босна и Херцеговина и Република Сръбска би трябвало да бъдат премахнати в разговор на премиера на Република Сръбска Радован Вишкович и премиера на Федерацията Босна и Херцеговина Фадил Новалич, съобщи БТА.

Вишкович заяви по-рано, че Република Сръбска ще даде съгласие на Федерацията Босна и Херцеговина по въпроса за западен газов конектор от Хърватия, ако Федерацията Босна и Херцеговина даде съгласие за източен конектор, т.е. в околностите на Биелина да може да се пренася руски газ през Дрина от Сърбия. Преди това бе подписано споразумение между компаниите "Сърбия газ" от Нови Сад и "Газ-рес" от Баня Лука за съвместно изграждане на газопровод от град Инджия във Войводина през Биелина - Баня Лука - Приедор до Нови Град. Газопроводът ще бъде дълъг 325 км, а стойността на проекта е около 125 милиона евро.