Германия трябва да ограничи потреблението си на природен газ и да увеличи горенето на въглища, за да може да запълни газовите си хранилища за следващата зима, обяви министърът на икономиката на страната Роберт Хабек на фона на отдалечаването й от ограничените руски доставки на газ.

"Ситуацията е сериозна," заяви Хабек в своя изявление. "По тази причина продължаваме да засилваме предпазните мерки и да предприемаме допълнителни мерки за ограничаване на потреблението на газ. Това означава, че потреблението на природен газ трябва да падне още, но в същото време повече газ трябва да се вкарва в газовите хранилища, в противен случай положението ще е тежко през зимата."

Германия е силно зависима от руския газ за производството на електроенергия за домакинствата и тежката индустрия, но успя да ограничи дела на Москва от своя внос до 35%, в сравнение с 55% преди началото на войната в Украйна.

Хабек заяви, че сигурността на доставките в момента е гарантирана въпреки "влошаващото се положение на газовия пазар" в последните дни. Повишаващите се цени са "стратегията на Владимир Путин да ни разстрои и раздели," заяви Хабек.

"Ние няма да позволим това. Отвръщаме решително, прецизно и обмислено," каза още той.

Въпреки плановете на Германия да излезе от производството на електроенергия с въглища, Хабек, който е представител на Зелената партия от управляващата лявоцентристка коалиция, обяви завръщане към "електроцентралите на въглища за един преходен период", за да може да се ограничи потреблението на природен газ за добива на електроенергия, информира CNN Business.

Правила за съхранение на газ

Министерството на Хабек подготвя "модел с търгове за газ, който ще стартира това лято и има за цел да стимулира промишлените консуматори на газ да пестят от синьото гориво," според прессъобщението. Индустрията е ключов фактор за намаляване на потреблението на газ, заяви Хабек.

През март в Германия бяха приети законодателни промени, съгласно които газохранилищата трябва да бъдат почти пълни в началото на отоплителния период, за да може да се премине безопасно през зимата.

По закон газохранилищата трябва да са на 80% пълни до 1 октомври, до 90% до 1 ноември, а на 1 февруари с 40% запълнен капацитет.

Германия се подготвя за евентуално спиране на руските газови доставкиРуският газ представлява 55% от вноса на Германия миналата година и Берлин е подложен на натиск да намали своята зависимост от него

В момента около 56% от газохранилищата в Германия са запълнени над средното ниво в сравнение с предишни години, въпреки че нивата на съхранение бяха рекордно ниски в началото на годината.

"Ние трябва и ще направим всичко по силите ни, за да съхраним колкото се може повече газ през лятото и есента. Газохранилищата трябва да са пълни с наближаването на зимата. Това е нашият приоритет," заяви Хабек.

През март Путин заплаши да спре газовите доставки на "неприятелските" държави, които отказват да плащат в рубли, а не в евро или долари, както е записано в договорите им.

След това руският държавен енергиен гигант Газпром предложи на клиентите решение. Купувачите могат да плащат в евро или долари по сметка в руската Газпромбанк, която след това конвертира средствата в рубли и ги трансферира в друга сметка, от която се осъществява плащането към Русия.

Много европейски компании, сред които и Shell Energy, отказаха да се съобразят, което накара Газпром да спре през юни доставките на природен газ за клиентите на Shell в Германия.

В четвъртък Газпром намали за втори път в рамките на дни обема на доставяния газ по Северен поток 1, който е от съществено значение за Германия, след което цените на суровината скочиха.

От руския енергиен гигант обявиха, че обемите са намалени, защото германската компания Siemens Energy е забавила връщането на турбини, които са имали нужда от ремонт.

Siemens транспортирала турбините до един от заводите си в Канада за поддръжка. Компанията обяви пред миналата седмица, че е "невъзможно" да върне оборудването в Русия, заради санкциите, които Канада наложи на страната заради инвазията в Украйна.

В отговор на този ход на Газпром, Хабек заяви, че оправданието за обявяването на по-нататъшни съкращения на доставките на газ за Европа е "претекст" и стратегия за повишаване на цените.