Amazon заяви, че ще отпусне на организациите, свързани с различни малцинства в Сиатъл, 23 милиона долара за изграждане и запазване на 568 жилища на достъпни цени, съобщава CNBC. Според компанията, това е стъпка за облекчаване на местната жилищна криза.

Инвестицията ще бъде подкрепена от фонда Amazon Housing Equity Fund, който подпомага домакинствата с доходи от 30% до 80% от средните за даден район. Фондът стартира дейността си през 2021 г. и до момента е предоставил 1.2 милиарда долара за над 8000 жилища на достъпна цена в района на Пюджет Саунд в щата Вашингтон, Арлингтън, Вирджиния и Нешвил, Тенеси.

Amazon си партнира с три организации за осигуряване на достъпни жилища - Mount Baker Housing Authority, El Centro de la Raza и Gardner Global. Дейността им е съсредоточена в кварталите с големи популации от афроамериканци и испаноговорящи.

„Ние сме ангажирани да помогнем за справяне с жилищната криза в района на Пюджет Саунд, която засяга непропорционално цветните общности. Подкрепяйки тези проекти, ние се фокусираме върху справедливостта, като не само увеличаваме достъпа до жилища на достъпни цени, но и като умишлено избираме за партньори за развитие“, казва директорът на Amazon Housing Equity Fund Катрин Бюел.

В района на Пюджет Саунд в щата Вашингтон са базирани няколко офиса на технологични фирми като Microsoft, Google и Amazon. Microsoft също предоставя жилищни фондове в района.

Търсенето на ипотеки в САЩ е почти наполовина, в сравнение с преди годинаМиналата седмица общият брой на заявленията за ипотечни кредити в САЩ е бил с 52.7% по-малко, в сравнение със същата седмица година по-рано, сочат данни на Асоциацията на ипотечните кредитори (MBA) на САЩ


Жителите на Сиатъл обвиняват Amazon за поскъпването на жилищата в града. Цените на жилищата в Белвю се покачиха, надминавайки дори и тези в Манхатън, след като Amazon разшири своите офисни кули в предградието на Сиатъл.

„Когато бизнесът и частните партньори на нашия град се засилят, както Amazon прави чрез тази значителна инвестиция, ние можем да ускорим напредъка в справянето с трудни предизвикателства като достъпността на жилищата“, заяви кметът на Сиатъл Брус Харел.