Когато става въпрос за заспиване, единственото най-ефективно нещо, което можете да направите, е да успокоите ума си.

Разбира се, може да е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, особено когато е посред нощ и отчаяно се мъчите да заспите, но има няколко не толкова очевидни начина да успокоите мислите и да подготвите мозъка и тялото си за сън.

Ето няколко подкрепени от експерти начина да заблудите ума си, за да се освободи и да заспите.

Опитайте да не спите

Един от най-ефективните начини да се подмамите да заспите, е да се опитате да не спите. Прекалено усилените опити за сън никога не работят и цялата тази тревога и безпокойство от заспиването е това, което всъщност държи толкова много хора будни през нощта, каза Дейрдре Конрой, психолог на съня и клиничен директор на Клиниката по поведенческа медицина на съня в Университета на Мичиган.

Като правите обратното и се принуждавате да лежите в леглото и да останете будни цяла нощ – явление, наречено парадоксално намерение – в даден момент неволно ще задремете. „В ума си всъщност се опитвате да останете будни, но сънят в крайна сметка ще надделее“, казва той.

Съсредоточете се върху сутрините

Ключът към добрия сън не е само в това, което правите и какво не правите през нощта. Всъщност сутрешната ви рутина може да има още по-голямо влияние. Според Кати Голдщайн, невролог в Центровете за здравни разстройства на съня на Университета на Мичиган, добрият сън започва от сутринта.

„Настройте алармата си и пуснете светлината – това не само подсказва тялото ви, кога е времето за събуждане, но и кога трябва да настъпи сънят“, каза Голдщайн.

Събуждането, когато алармата ви изгасне, по едно и също време всеки ден, и излагането ви на дневна светлина настройва вътрешния ви часовник, което улеснява заспиването преди лягане.

Оставете си време за тревогите

Отделянето на време за притеснение по-рано през деня може да ви помогне да заспите преди лягане. Вместо да отхвърляте напълно притесненията си, ако прекарвате време в тревожни неща няколко часа преди лягане, не непосредствено преди лягане, можете да помогне да спите по-добре през нощта.

Бърз съвет: Отделете 15 минути, за да запишете тези опасения в дневник, за да можете да ги изведете на хартия и да ги оставите там. Това може да намали количеството притеснение, което ви наляга преди лягане.

Помислете за природата

Звуците и тъмнината на природата са естествени съставки за предизвикване на сън. Известно е, че природата намалява стреса, понижава кръвното налягане, намалява мускулното напрежение. За да заспите, опитайте да мислите за природата - като последния път, когато сте спали на палатка или сте лежали под звездите.

Съсредоточете се върху звука на дъха си

Бавното, дълбоко коремно дишане – като метода 4-7-8, при който вдишвате за четири секунди, задържате дъха си за седем секунди и издишвате за осем секунди – е известно, че увеличава релаксацията и предизвиква сън. Освен това простото фокусиране върху дъха може да отвлече ума от други притеснения и тревоги и да ви отведе до настоящия момент.

Изтощавайте ума, а не тялото

Има често срещано погрешно схващане, че упражненията вечер могат да ви помогнат да спите по-лесно. Но докато тренировката изморява тялото , това не изтощава непременно ума ви. След маратон тялото ви може да е уморено, но това не означава, че умът ви ще бъде готов за сън. Редовните упражнения подобряват съня като цяло, но упражненията, за да заспите, няма да ви помогнат.

Вместо да тренирате, за да улесните съня, се занимавайте с дейности, които могат да ви изморят психически. Четете книга, редете пъзели – занимавайте се с нещо, с което сте ангажирани психически.