Винаги сме били с ясна програма и с ясни принципи, които следваме. Крайната цел е обществените средства да отиват в помощ на хората, които ги плащат, а не в шепа хора, които искат да ги откраднат. Това коментира пред Българското национално радио премиерът Кирил Петков, който се очаква утре да подаде оставката на правителството.

"Борбата срещу мафията не е самоцел. Първата стъпка беше да я осветлим. Втората - да направим правителство, свободно от задкулисни връзки. Успяхме да сме първа политическа сила, но не успяхме да сме мнозинство, което да ни позволи да работим с независими коалиционни партньори", коментира още Петков.

По думите му правителството се е озовало в тази позиция, защото "не е било готово да направи сделка със задкулисието".

Той коментира взаимоотношенията с президента Румен Радев.

"Последните ми остри реплики спрямо президента бяха на следната база - когато имаш вот на недоверие и предложение, което защитава българския интерес, когато в същия този ден като премиер изпълнявам обещанието си да мине през Народното събрание, да застанеш с остра позиция срещу нас беше изненадващо и фрапиращо. Ако някой се е объркал, че можем да сме хора на някого и да изпълняваме нещо против волята си, няма как да се случи", категоричен бе премиерът.

Кирил Петков изрази притеснение, че едно бъдещо служебно правителство може да върне България към зависимостите от Газпром.

Край на кабинета Петков. Вотът на недоверие беше успешенТой беше подкрепен от 124 народни представители. 115 гласуваха против, въздържали се нямаше


"Ние не сме спрели да казваме на Газпром да си изпълняват задълженията по договора. Въпросът не е в рубли или не. Въпросът е каква е стратегията на България, ако сме зависими от Газпром, а Газпром спре подаването", обясни Кирил Петков.

Той потвърди, че докато хора, свързани с корупция и задкулисие, са на масата за преговори, Продължаваме промяната няма да води диалог с тях.

"С ДБ и с БСП имаме диалог. Ние не искаме избори. Но няма да платим цената някой задкулисен играч да продължи да контролира обществените средства. Мечтая да видя правителство и парламент, които не се контролират от кукловоди, а лидерите са независими. Ако задкулисни играчи, които се опитват да продължават да крадат обществените средства, кажат - махни се от пътя ни, няма да се махна. Хората, които имат проблем с ПП, с мен като премиер, с Асен Василев като финансов министър, са тези, на пътя на които застанахме, за да не изхарчат обществените средства по стария начин", каза още министър-председателят.

По думите му, в евентуална бъдеща коалиция, в която ПП управлява, партньорството с ДБ е сигурно на 100%.