Японците са носители на богата култура и имат особено разбиране за благополучието и начините за постигането му.

Затова изразът “сега или никога”, макар да ви се струва твърде категоричен, е напълно логично да бъде основен житейски принцип.

Японското изкуство да бъдеш щастлив тук и сега, или “итиго итие”, учи, че не бива да изпускате настоящия момент, тъй като той никога няма да се повтори.

Историята на израза итиго итие (期一会)

Йероглифите 期一会, които се четат като “итиго итие”, се превеждат буквално от японски език като “един път - една среща” или “един момент - една възможност”.

Това означава, че това, което се случва сега, е и единствената ценност в живота. Как ще изживееш този момент може да повлияе на целия ти последващ живот.

Принципът итиго итие има нещо общо с небезизвестния “ефект на пеперудата”, съгласно който всяко наше действие или бездействие в настоящето води до уникален и неповторим резултат в бъдещето.Смята се, че родоначалник на концепцията итиго итие е Сен-но Рикю - монах от дзен будистката школа Риндзай. Той е бил велик майстор на чаената церемония през XVI в. Положил е основите на уважителното отношение на домакина и гостите един към друг в чаената церемония, изразявайки я с фраза, която може да се преведе като “един шанс за цял живот”.

По този начин Сен-но Рикю искал да привлече вниманието към необходимостта да ценим уникалността на всеки момент от чаената среща, която в абсолютно такъв вид никога няма да се повтори, пише marieclaire.ru.

По-късно крилатата фраза излиза извън пределите на чаената церемония. Нейната смислова трактовка леко се променя.

Днес я разбираме така: “тази среща само тук и сега”. Използва се в различни ситуации, когато японците искат да подчертаят неповторимостта на момента, важността на срещата, подарена от съдбата, и необходимостта да сме благодарни за това.

Как да постигнем щастието по японски?

Дори сега, бидейки у дома или някъде другаде, мнозина от нас продължават да живеят с бъдещето. Мислят за проекти, срещи, пътувания и т.н. Японската философия итиго итие предполага да забавите настоящия момент и да му се насладите. И на това умение може да се научите.

10 житейски съвета от ФинландияЖивотът по принципите на сису означава да превръщате пречките във възможности

Има няколко правила, които - ако спазвате, ще ви доближат до японската концепция за живот според философията итиго итие.

  • Никога не отлагайте за после. Ако не се възползвате от възможността сега, тя ще бъде изпусната.
  • Всяко събитие приемайте така, сякаш е последното в живота ви.
  • Живейте в настоящето, не мислете за миналото и не се тревожете за бъдещето.
  • Правете това, което никога не сте правили, за да получите незабравим опит.
  • Улавяйте знаците, които ви изпраща вселената. Вълшебните съвпадения не са късмет.
  • Превръщайте всяка среща в празник, не чакайте специален повод.
  • Практикувайте седяща медитация, за да се откъсвате от ежедневната суета и да наблюдавате чудото на живота.
  • Учете изкуството да слушате, гледате, усещате вкуса и аромата, за да възприемате по-ярко всеки един момент от живота.