Шри Ланка спря временно продажбата на горива за превозни средства, които не са от съществена важност, след като беше изправена пред най-тежката си икономическа криза от десетилетия.

В следващите две седмици само автобусите, влаковете и превозните средства, използвани за медицински услуги и транспорт на хранителни продукти, ще имат право да зареждат горива.

Училища в градски райони бяха затворени, а властите информираха населението от 22 милиона души да работи от вкъщи.

Южноазиатската страна води преговори за получаване на спасителни средства, тъй като изпитва затруднения с плащането на вносни стоки, като горива и храна.

Правителството обяви, че ще забрани на частните автомобили да зареждат бензин и дизел до 10 юли.

Шри Ланка "никога не се е сблъсквала с толкова тежка икономическа криза в историята си", заяви Бандула Гуневардена, говорител на правителството.

Изпитващата недостиг на средства страна също така изпрати официални лица до водещи производители на енергийни продукти, като Русия и Катар, в опит да си осигури евтини доставки на петрол.

Защо останалият свят трябва да се притеснява от енергийния хаос в Азия?В Шри Ланка хората се редят с километри на опашка, за да напълнят резервоара си с гориво. В Бангладеш магазини затварят в 20:00 часа, за да пестят електроенергия. В Индия и Пакистан прекъсвания на електрозахранването принуждават училища да затварят, компании да фалират и жителите да се задушават без климатици в жегите

Икономиката на Шри Ланка беше засегната тежко от пандемията, повишаващите се цени на енергийните продукти и популистки понижения на данъците.

В добавка към липсата на чуждестранна валута, с която да плаща за вноса на важни стоки, острият недостиг на храни, горива и лекарства помогна допълнително за повишаването на разходите за живот до рекордно високи нива.

През уикенда властите обявиха, че страната разполага само с 9 000 тона дизел и 6 000 тона бензин, които да използва за услуги от първа необходимост в идните дни.

Смята се, че тези запаси ще стигнат за по-малко от седмица.

"Правим всичко по силите си да се сдобием с нови запаси, но не знаем кога ще се случи това," заяви министърът на енергетиката Канчана Виджесекера.

През май за първи път в своята история Шри Ланка изпадна в просрочие по задълженията си към международни кредитори.

Миналата седмица екип от Международния валутен фонд пристигна в Шри Ланка за преговори по отпускането на спасителен заем в размер на 3 млрд. долара.

Правителството също така търси съдействие от Индия и Китай за вноса на стоки от първа необходимост.

Премиерът Ранил Викремесинге заяви по-рано през месеца, че страната се нуждае поне от 5 млрд. долара в следващите шест месеца, за да плаща за стоки от първа необходимост, като храна, горива и изкуствени торове, припомня BBC.

В последните седмици страната също така призова селскостопанските производители да отглеждат повече ориз и даде на държавните служители по един допълнителен почивен ден на седмица, за да отглеждат хранителни продукти.