Четирима европейски предприемачи обявиха старта на Plural - рисков фонд на стойност 250 милиона евро, насочен към подкрепа за нови европейски технологични компании, съобщава Ройтерс.

Основатели на фонда са Иън Хогарт, Халед Хелуи, Стен Тамкиви и Таавет Хинрикус.

Техните планове предвиждат Plural да се съсредоточи върху финансиране на компании в ранен етап на развитие на стойност между 1 и 10 милиона евро.

Стартът на Plural идва на фона на опитите на Европа да настигне Съединените щати в технологичния сектор.

По-рано този месец френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска Европа да има 10 технологични гиганта през следващите 5 години, а през февруари тази година Европейският съюз облекчи правилата за финансиране на иновативни производствени мощности за чипове в опит да стимулира собствената си индустрия.

България с влошен климат за развитие на стартъпи, но първа на БалканитеБългария пада с едно място и заема 36-а позиция в Global Startup Ecosystem Index (GSEI) – световна класация, която подрежда страните на базата на това колко благоприятен е климатът в тях за развитието на стартъпи

Иън Хогарт е съосновател на SongKick, който беше продаден на Warner Music през 2017 г.

Хелуи пък е бивш главен изпълнителен директор на немския разработчик на игри Bigpoint, който беше продаден на Youzu през 2016 г.

Таавет Хинкрикус е съосновател на платформата за електронни разплащания Wise.