Правителството на Малдивите оповести плановете си за създаването на „плаващ град“ на 16 км от столицата Мале.

Той е част от борбата на страната с повишаване на морското равнище.

Проектиран от базираната в Холандия Dutch Docklands, проектът Maldives Floating City ще представлява съвкупност от острови, разположени в лагуна, с хиляди нискоетажни крайбрежни домове, оборудвани с кейове за лодки.

Хотели, ресторанти, бутици и яхтено пристанище ще го превърнат в дестинация сам по себе си, разказва Independent.

В изявление правителството го описва като „първия истински плаващ островен град в света – футуристичен пейзаж, който най-накрая е готов да стане реалност“.

Строителството ще започне през 2022 г., като градът ще бъде завършен на етапи през следващите пет години.

Това е отделен проект от Hulhumalé - изкуствен, издигнат остров, планиран за водите североизточно от столицата, където пясък е изпомпван от морското дъно, за да се създаде нова земна повърхност.

В изображенията на Dutch Docklands дизайнът на Плаващия град канализира традиционната малдивска архитектура с цветни фасади на сгради, обърнати към морето.

„Този ​​проект не изисква никаква рекултивация на земята, следователно има минимално въздействие върху кораловите рифове“, каза бившият президент на Малдивите Мохамед Нашид, сега председател на парламента в страната.

„Нещо повече, гигантски нови рифове ще бъдат отгледани, за да действат като защита. Нашата адаптация към изменението на климата не трябва да унищожава природата, а да работи с нея. На Малдивите не можем да спрем вълните, но можем да се издигнем с тях," допълва той.

Метеоролозите и климатолозите прогнозират, че нацията от повече от 1000 коралови острова ще бъде до голяма степен необитаема до 2050 г. в резултат на покачването на морското равнище.

Над 80 процента от кораловите острови на Малдивите се намират на по-малко от един метър над морското равнище, което ги излага на риск да бъдат погълнати от постоянно надигащата се океанска повърхност.

Морското равнище се повишава с около 3.2 мм всяка година, като темпът се ускорява през последните години.