Apple Inc. вече не внася злато и волфрам от Русия, са потвърдили от компанията пред MarketWatch.

Технологичният гигант използва най-различни материали, в това число злато, волфрам и тантал в своите продукти. Ролята на руските локации във веригата на доставки на Apple обаче стана обект на интерес.

В свой доклад от тази седмица Moral Rating Agency, която е създадена, за да следи за изпълнението на обещанията на компаниите да напуснат Русия след инвазията на страната в Украйна, твърди, че Apple “не е споменавала за спиране на вноса на злато” от Русия.

На своя уебсайт агенцията посочва уведомление на Apple до щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC), за периода 1 януари – 31 декември 2021 г. В документа са изброени редица топилни заводи и рафинерии в Русия, които Apple използва, за да си осигурява злато, волфрам и тантал.

Продадоха на търг рядък Apple компютър за половин милион долараТой е създаден лично от Стив Джобс

“Apple не внася тези материали от Русия,” е заявил говорител на компанията пред MarketWatch тази седмица. Не е ясно кога компанията е сложила край на вноса.

След руската инвазия в Украйна Apple бързо спря целия си износ за Русия, обяви, че спира продажбите на свои продукти в страната и ограничи Apple Pay и други свои услуги в Русия. Производителят на iPhone също така премахна руските новинарски приложения RT News и Sputnik News от своя магазин за приложения извън Русия.

Акциите на Apple поевтиняха с 1.8% вчера и губят близо 23% от стойността си от началото на годината, изпреварвайки спада на индекса Dow Jones Industrial Average, който е малко над 15% за същия период.