Тези дни изследователи съобщиха, че Черно море е най-мръсното в Европа.

Експерти от проекта EMBLAS (ангажирани с мисията да подобрят качеството на водата и условията за живот в Черно море) са изчислили, че черноморските води са два пъти по-мръсни от средиземноморските.

Съгласно проведено изследване, в Средиземно море на 1 кв. м се падат 50 единици отпадни вещества, а в Черно - 90. Защо е така - ще разгледаме в следващите редове.

Корабоплаване

Голяма част от проблемите при всички морета идват от корабоплаването. Всяка година пристанищата в различни страни приемат плавателни съдове и отпадни вещества от използваното гориво, които се отразяват негативно върху екологичната обстановка. Най-много превози се осъществяват в западната част на морето и именно там е най-силно замърсяването с нефт и неговите производни.

Реки

Големите реки носят със себе си много мръсотия. Особено що се касае до Дунав, която, преди да стигне до Черно море, минава през територията на почти цяла Югоизточна Европа.

Яйлата - дивата красота на Северното ни Черноморие Още преди Христа там имало пещерен град със 101 жилища, както и светилище, обърнато към изгряващото слънце

Заедно с водата в морето попадат пластмаса и химични вещества, сред които пестициди, нитрати и не само. Те влияят негативно върху живите организми.

Отпадни води от предприятия

В морето постоянно попадат отпадни води от производството на големи предприятия, пише travelask.ru. В тях нерядко се съдържат вредни вещества в дози, способни да провокират природни катастрофи.

Човешки фактор

В Черно попадат отпадните води не само от близките градове, но и още от 20 европейски държави. Често те не преминават през пречиствателни станции. Това е една от причините за многото случаи на стомашни проблеми.

Природни особености

Морето много бавно се самопочиства поради своята структура. В дълбините му се намират значителни залежи от сероводород. Черно море, бидейки разделено от няколко слоя вода с различна температура, на практика не се движи в дълбоките си части. Поради това на дъното му има много малко кислород. В такива условия самопочистването е изключително трудно.