Голямото физическо натоварване през уикенда е също толкова добро, колкото и разпределянето на спорта през седмицата, сочи ново проучване.

Учени в САЩ са следили 350 000 души в продължение на 10 години, за да установят как се справят така наречените „уикенд воини“.

Резултатите, публикувани в списание JAMA Internal Medicine, предполагат, че от значение са типът и общото количество физически упражнения, а не броят на отделните тренировки.

Препоръчват се най-малко 150 минути на седмица физически упражнения с умерена интензивност.

Леката разходка, ненатоварващото каране на колело или игра по двойки на тенис спада в тази категория.

Или пък можете да прибегнете до 75 минути енергичен спорт, като бягане, плуване или футболен мач, твърдят здравни експерти.

Най-доброто време за спортуване се различава при мъжете и при женитеЖените горят повече телесни мазнини по време на сутрешните тренировки, докато при мъжете това се случва вечер

Много от участниците в проучването в САЩ разпределят това количество физическа дейност в рамките на седмица. Някои от тях обаче го събират в една или две тренировки.

Онези, които достигат препоръчителното ниво на активност, независимо дали това става през седмицата или през уикенда, са изложени на по-малък риск от смърт, в сравнение с тези, които спортуват по-малко, отколкото се препоръчва.

От Националната здравна служба на Великобритания твърдят, че хората трябва да практикуват някаква форма на физическа активност всеки ден, в това число и упражнения за сила, както и да се стремят да не се заседяват в продължителни периоди от време.

Упражненията за сила включват йога, пилатес и усилено градинарство.

Много интензивната дейност, която може да помогне за постигането на препоръчителните нива на физическа активност и може да бъде практикувана с по-кратки и резки натоварвания, включва:

  • Високо интензивни интервални тренировки
  • Спининг
  • Вдигането на тежести
  • Спринтиране по хълм
  • Дишайте повече

    "Това мащабно изследване предполага, че когато става въпрос за физически упражнения, няма значение кога ще ги правите“, казва пред BBC Джоан Уитмор, старша кардиологична сестра в British Heart Foundation.

    Най-важното нещо, на първо място, е да бъдете физически активни. Независимо дали успявате да вместите физическите си упражнения през уикенда или ги разпределяте през седмицата, стремете се към 150 минути упражнения с умерена интензивност на седмица.

    Физическите упражнения може да подобрят здравето ви и да намалят риска от сърдечни и кръвоносни заболявания, като инфаркт и инсулт. Дейностите с умерена интензивност ви карат да дишате по-учестено и сърцето ви да бие по-бързо от нормалното, но трябва да можете да водите разговор, докато ги изпълнявате.

    От Националната здравна служба на Великобритания препоръчват:

  • Малките деца да са активни най-малко по 180 минути на ден
  • Децата и младите хора да са активи по около час на ден