Apple планира да пусне нова функция, наречена Lockdown Mode, чиято цел е да послужи като допълнителна защита за потребителите, които са обект на кибератаки.

Новината идва, след като тези дни поне две израелски компании заявиха, че са открили дефекти в софтуера на Apple, позволяващи да се проникне дистанционно в айфоните, без да е необходимо потребителите да натискат нещо, пише Euronews.

Lockdown Mode ще бъде наличен на айфоните, айпадите и маковете още тази есен. Включването му ще блокира повечето прикачени файлове, които се изпращат посредством месинджърите.

Макар повечето потребители никога да не станат обект на кибератаки, ние работим активно върху защитата на малка част от тях, казва Айвън Кръстич - завеждащ отдела на Apple за сигурност.

Какво ще прави режимът Lockdown Mode?

Lockdown Mode ще блокира различен тип прикачени файлове, ще дезактивира линк превюта, ще изключва конкретни браузинг технологии, ще блокира покани и обаждания по FaceTime от непознати източници.

Най-купуваният смартфон от началото на годината Нито високата цена, нито проблемите с доставките са осуетили потенциала му да стане фаворит

Новият режим също така ще блокира безжичните връзки към айфоните, когато те са заключени.

За да бъде новата функция максимално защитена, Apple ще плати над 2 млн. долара на експерти, които да търсят дефекти в нея.