От полунощ е в сила отстъпката от 25 стотинки в цената на горивата. Повечето от големите вериги бензиностанции обявиха, че ще предоставят на потребителите държавната помощ на литър гориво, а част от тях ще го правят заедно с отстъпките, които дават на редовните си клиенти.

"В днешния ден може да има разминаване в цените на пропан-бутана на различните обекти, дори на една и съща верига. Причината е, че в станциите ще има както количества с, така и такива без акциз", обясни председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев пред Българското национално радио.

Шофьорите, които искат да ползват отстъпката и отговарят на изискванията за получаване на държавната помощ ще получават отстъпката с предоставяне на талоните на автомобилите при посещение на касите на бензиностанциите.

"Ако веригата предоставя и допълнителни клиентски отстъпки, то държавната помощ от 25 стотинки и отстъпката, която получава като верен клиент по съответната верига, или ще бъде отчетена като обща отстъпка, или ще бъде на два отделни реда в касовата бележка. В първите дни ще има несъответствия в различните търговски вериги, защото едни са готови да предоставят и двете остъпки чисто технически, други ще стартират с 25 стотинки или отстъпката за лоялни клиенти", каза още Терзиев.

Най-късно до началото на следващата седмица бензиностанциите ще се адаптират към новия режим. Също тогава трябва да се изчисти и разминаването в цените на пропан-бутана.

"В събота всички станции, които получат гориво пропан-бутан, ще го получават без акциз, но доставките до петък са с акциз. Това ще доведе до въпроси защо един оператор или една верига предлага пропан-бутана на различни бензиностанции веднъж на по-висока цена и втори път - на по-ниска", коментира председателят на Българската петролна и газова асоциация.

Независимо, че при метана има най-много отстъпки, държавна помощ, нулев акциз и намалено ДДС на 9%, цената му може да остане на същите нива заради очакваното поскъпване на природния газ с 32%.

"Ако приемем, че днес имаме метан, който се търгува между 3.40 и 3.60 лв., ако заявката на Булгаргаз бъде приета, 80 стотинки е увеличението и каквито остъпки да дадем - 25 стотинки, 35 стотинки от ДДС и 5 стотинки от акциз и още нещо за верни клиенти, тя ще бъде по-висока, отколкото е в настоящия момент", каза още той.

Според Терзиев, извън отстъпките при бензина и дизела, е възможно още в следващите дни да намалее и цената на горивата по колонките.

Компенсацията ще се дава за зареждане на леки автомобили, категория М1, мотопеди или мотоциклети от категория L, собственост на физически лица, като те трябва да представят малкия талон на превозното средство, за да ползват отстъпката. Друго условие е видът гориво да е с най-ниската цена от вида си. Няма ограничения в количеството на горивото и броя на зарежданията.

Препоръчително е, преди да заредят, шофьорите да попитат в бензиностанцията дали отстъпката се прилага в конкретния обект.