Срещу бившия шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун ще бъдат повдигнати обвинения за измама заради това, че не е декларирал чуждестранни активи на стойност 400 млн. паунда (477 млн. долара) пред британското правителство.

Повдигането на обвинения срещи 91-годишния Екълстоун е одобрено от Кралската прокурорска служба (CPS) след разследване на Британската приходна и митническа агенция (HMRC).

“CPS е разгледала предоставените от HMRC доказателства и е одобрила повдигането на обвинения срещу Бърнард Екълстоун заради това, че не е декларирал пред HMRC наличието на активи в чужбина, за които се смята, че са на стойност над 400 млн. паунда”, заяви главният прокурор.

Най-богатите собственици на отбори и спонсори във Формула 1Сп. Forbes изчисли, че милиардерите, които притежават тимове от Формула 1 или пък спонсорират топ отборите, притежават съвкупно богатство от 146 млрд. долара

Според Саймън Йорк от HMRC разследването е било “сложно и глобално”.

„HMRC е на страната на честните данъкоплатци и ние ще предприемаме строги действия навсякъде, където подозираме данъчна измама. Нашето послание е ясно – никой не е извън нашия обсег,“ заяви още Йорк.