Парниковите газове не само убиват планетата, но и нанасят огромни щети върху всяка страна, която ги произвежда.

Ефектът се пренася и върху останалия свят, предупреждават учените.

Изследователи от американския колеж Дартмут проучиха количеството парникови газове, което генерира всяка страна от 1990 г. насам.

В челото на класацията са САЩ, отговорни за 16.5% от всички емисии. На второ място е Китай с 15.9%, а на трето - Русия с 8.5%.

Класирането на главните виновници за парниковите емисии не е била главната цел на изследователите. Те са искали да оценят кумулативните икономически загуби на другите страни, които са следствие от емисиите.

Джордж Сорос: Нашата цивилизация може да не преживее войната в УкрайнаМилиардерът смята, че след време инвазията в Украйна може да бъде разглеждана като началната точка на Третата световна война

Щетите върху световната икономика възлизат на 6 трлн. долара и се разпределят така - САЩ ($1.91 трлн.), Китай ($1.83 трлн.) и Русия ($986 млрд.). Следват ги Индия, Бразилия, Индонезия, Япония, Венецуела, Германия, Канада и Великобритания.

Учените са използвали различни модели, в които са взети предвид фактори, като емисии, местни климатични условия и икономически промени. По този начин те са успели да уточнят какво точно е влиянието на всяка отделна страна върху климатичната криза, пише The Guardian.

Дейността на богатите страни, които са в Северното полукълбо (например, страните от Северна Америка, Европа и Азия), е повлияла много върху климатичните промени. В икономически план обаче те са пострадали най-малко от останалите.

Освен това страни, като Канада и Русия, дори са спечелили от увеличаването на вегетационния период в селското стопанство и понижаването на смъртността заради ниските температури и по-топлата зима.

Климатични промени: Малки стъпки, които да направите, за да ги спрете За да направим обрат възможно най-скоро, всеки един от нас може да внесе промяна в начина си на живот

В същото време по-бедни страни, разположени в тропиците, например, генерират по-малко парникови емисии, но страдат повече поради климатичните промени.

Изследователите отделно отбелязват, че не са отчели много фактори, които не са включени в БВП - например, загубата на биоразнообразие и смъртта на хора в резултат на природни стихии. Те са убедени, че там щетите са огромни.

Съществува огромно неравенство, казва Джъстин Манкин, географ от колежа Дартмут.

Страни, като САЩ, Китай и Русия, са нанесли непропорционално големи щети върху страните с по-ниско ниво на доходите в Южното полукълбо. В същото време много страни от Северното полукълбо са на плюс, въпреки че са основни двигатели на климатичната криза.