Платеният отпуск има за цел човек да прекарва лично време далеч от служебните задължения, за което получава заплащане, в това число почивки, болнични и дори дни за психическо здраве.

И въпреки че фирмените политики, като неограничен платен отпуск, стават все по-често срещани, повечето хора трудно се откъсват от работата, когато са в почивка, сочи ново проучване.

От Fishbowl - социална мрежа за професионалисти, зад която стои Glassdoor, са се допитали до 20 297 служители с въпроса “Смятате ли, че може да се изключите напълно от работата, когато сте в платен отпуск?” Повече от половината от участниците (54%) са отговорили „не“.

От Fishbowl са установили, че неспособността човек да се откъсва от работата по време на платен отпуск варира в зависимост от възрастта и професията. Тяхното проучване показва, че едва 47% от хората на възраст 21-25 години казват, че могат да се откъснат от работата, в сравнение с 65% при тези на 45 г. и нагоре. Това вероятно се дължи на повишените отговорности и опит, които се изискват от тях.

Учителите е най-вероятно да имат проблеми с откъсването от работата, като 73% от тях казват, че не могат да го правят. Адвокатите са на второ място със 71%, следвани от счетоводителите (59%), финансистите (55%) и консултантите (51%).

Представителите на технологичната индустрия и на здравните услуги са на първо място по откъсване от работата, като 56% от заетите в тези сфери казват, че се откъсват от работата си, когато са в платен отпуск.

В доклада се посочват няколко причини, поради които хората не могат да се откъсват от служебните си задължения, докато са в отпуск, като сред тях са токсичната работна култура, недостатъчният платен отпуск и/или страхът от забавено израстване в кариерата.

Тренировката във фитнеса не ни спасява от бърнаутВ края на летния сезон повечето хора се завръщат на работните места след дълъг отпуск. Често пъти обаче се оказва, че не сме успели да „изключим” и да „излезем от офиса” напълно

“Културата, че винаги трябва да си на работа” е особено преобладаваща в сферата на образованието, според Садия Стронг, преподавател в 6-и клас, която споделя необходимостта да “напредва”, когато е на почивка.

“Винаги има нещо, което да се прави. Може да сте седмица напред, но винаги може и да сте две седмици напред,” казва тя пред CNBC. “Това е един от недостатъците на преподавателската дейност. Дори и когато работният ден е свършил, самата работа не е.”

Тази неспособност на служителите да се насладят напълно на платения си отпуск е нещо, което работодателите трябва да обезкуражават, смята Ричард Джонсън, автор на доклада и икономист в Glassdoor, тъй като тя може да е пагубна за задържането на служителите на работа.

“Работодателите трябва да насърчават служителите физически и психически да се откъсват от работата,” казва Джонсън. “Ако не го правят, работодателите рискуват да губят служители в полза на техни конкуренти, които поставят на първо място благосъстоянието на служителите си и осъзнават, че политиката по отношения на платения отпуск е не само конкурентно предимство при наемането на хора, но основна част от елиминирането на бърнаута сред техните служители.”

Джонсън препоръчва хората, които изпитват затруднения с откъсването от работа по време на отпуск, да опитат различни стратегии, като това “да планират заминаването и завръщането си, да не бързат да се връщат и да си вземат отпуск, преди да имат нужда от отпуск.”

По-нетрадиционен начин да се възползвате по най-добрия начин от платения си отпуск е да си намерите „приятел“, който да ви държи отговорни за това да почивате. Това помага на Прити Джоши, вицепрезидент на Bumble, целенасочено да се откъсва от работата.

“Винаги ще има спешни неща на работното място, които да ви карат да се чувствате неудобно, че излизате в отпуск. Може да се чувствате принудени да отмените платения си отпуск,” казва тя пред CNBC.

“Важно е в този момент да разполагате с човек, който да ви държи отговорни да излезете в отпуск. Това може да е малкото ангелче, което седи на рамото ви, напомняйки ви, че важно и е добре да си вземате почивка далеч от офиса.”