Тъй като работодателите в САЩ изпитват затруднения с наемането на служители, те трябва да се конкурират по отношение на ползите, които техните бъдещи служители искат най-много – време и по-конкретно време, далече от работа.

Това се вижда в проучвания в подкрепа на четириседмичната работна седмица или спирането на работа на цялата компания в името на психичното здраве.

Компанията в сферата на туристическата индустрия SevenRooms предлага още един бонус – от 1 януари всеки новоназначен получава две седмици платен отпуск и здравна осигуровка преди дори да е започнал работа в компанията.

Пол Маккарти, директор Човешки ресурси в SevenRooms, казва, че планът е изготвен миналото лято, когато работодателите все по-отчаяно търсеха служители, които в момента са все по-търсени и все по-претоварени, от когато и да било.

Много от работодателите реагираха на ситуацията, като предоставяха големи бонуси при приличането на служител, по-високо заплащане, гъвкаво работно време и други екстри.

След като SevenRooms започва да наема много служители в края на 2021 г., Маккарти казва, че “чувал, че много хора трудно балансират времето, с което разполагат в живота си. Те били претоварени от разкъсването между това, което искали да правят и това, че им се налагало да избират работата.”

Как продуктивността в компанията нараства, когато служителите почиватСлужителите, които не използват времето си за почивка обикновено са по-стресираните членове на екипа. Стресът на работното място води до нарастване на умствената умора, неудовлетвореност от работата, тревожност и депресия

Той чувал за случаи, в които служители преминават на нова работа, но веднага след това стигат до бърнаут. В крайна сметка, не всеки може да си позволи да почива без да получава заплата. Работодателите обаче могат да помогнат с това хората да намират време за себе си и да не изпитват затруднение вследствие на това.

С пакета “Нов старт” SevenRooms предоставя на новонаетите две седмици платен отпуск преди първия им работен ден, което “показва на хората, че сме отдадени на избора и че времето е най-ценното време за всички нас”, казва Маккарти пред CNBC.

SevenRooms също така предлага на служители неограничен платен отпуск, но и тази екстра си има недостатъци. Някои проучвания показват, че хората с неограничен отпуск, в крайна сметка, си вземат по-малко почивни дни от хората, които имат традиционното ограничение за отпуск. “Неограниченият платен отпуск не означава нищо, ако не се ползва,” казва Маккарти.

Така от 2022 г. SevenRooms, всъщност, определя минимален брой почивни дни, които служителите са задължени да вземат годишно, като те дори биват стимулирани да ползват повече дни, за да презаредят.

Служителите, които работят в компанията от до пет години, трябва да ползват минимум два пъти по пет поредни дни в годината – един път в периода януари-юни и един път в периода юли-декември.

Служителите със стаж от пет или повече години трябва да вземат 10 последователни дни през първото полугодие и още 10 през второто.

Все повече компании може да започнат да насърчават служителите си да почиват повече.

Маккарти казва, че SevenRooms в момента има около 200 служители по света и планира да увеличи броя им до 300 до средата на годината. Компанията е наела 16 нови служители от 1 няуари, а всички те са се включили в програмата „Нов старт“. Част от тях са използвали времето, за да се видят с приятели, с които не са се виждали по време на пандемията; други пък са почивали пълноценно за първи път от години.

Към февруари 71% от служителите на SevenRoom вече са си насрочили платен отпуск за тази година.