Летище Хийтроу призова авиокомпаниите да спрат да продава повече билети за пътувания през това лятото, след като обяви ограничение в броя на пътниците, които могат да летят от аеропорта.

Лондонското летище ще ограничи броя на пътниците до 100 000 на ден до 11 септември, тъй като изпитва затруднения със справянето с голямото търсене и липсата на ресурси, информира CNN Business.

Главният изпълнителен директор Джон Холанд-Кей обяви "трудното решение" в отворено писмо до пътниците, заявявайки, че "през последните няколко седмици, след като броят на заминаващите пътници редовно надхвърля 100 000 на ден, станахме свидетели на периоди, в които нивото на обслужване пада до ниво, което е неприемливо...

Нашите колеги правят всичко по силите си, за да може колкото се може пътници да излитат, но не можем да ги излагаме на риск заради собствената им безопасност и благополучие."

Най-големите летища в ЕвропаСекторът започва да се възстановява след пандемията

Много авиокомпании предприеха действия за ограничаването на броя на пътниците, които пристигат и излизат от Хийтроу. Според Холанд-Кей обаче последните прогнози на Хийтроу сочат, че вече са продадени прекалено много места и по тази причина авиокомпании трябва да спрат да продават билети сега.

През 2018 г. през летището са преминавали близо 220 000 пристигащи и заминаващи пътници на ден.

Lufthansa, която вече отмени хиляди полети от Франкфурт и Мюнхен за летния сезон, обяви, че може да внесе допълнителни промени в разписанието си "за пиковия период на трафика през август."