Сривовете на пазарите никога не са приятни, но една от положителните им страни е, че изчистват "бъркотията" и позволяват на стабилните и печеливши проекти да се откроят от останалите.

И днес, докато повечето инвеститори са съсредоточени върху скандалите т. нар. децентрализираните финанси (DeFi) и срива в цената на криптовалутите, секторът на блокчейн игрите успя до голяма степен да устои на "бурята" и да се справи доста по-добре от други ниши на пазара, пише електронното издание Coin Telegraph.

Всички сектори на крипто пазара претърпяха забележим спад на активните участници през последните весеци, но блокчейн игрите се оказаха най-устойчиви в задържането на потребители.

Допълнително доказателство за продължаващата ангажираност на геймърите е и броят на транзакциите, извършвани във водещите платформи на пазара.

Той достига 173.17 милиона за последната година и е значително по-висок от всеки друг сектор на пазара, като вторият най-близък сегмент е децентрализираното финансиране с 8.86 милиона.

Що се отнася до това кои протоколи допринасят най-много за броя на транзакциите, WAX, Hive, BNB Smart Chain, Solana и Ronin са най-активните, като WAX има убедителна преднина с 158.23 милиона транзакции.

От гледна точка на стойността на транзакциите, тя остава доминирана от криптоборсите, но все по-голям брой потребители извършват парични трансфери в сектора на блокчейн игрите.

Данните, цитирани от Coin Telegraph, показват, че най-голям дял от потребителите са привлечени от платформите на WAX и Binance Smart Chain, които имат съответно 2.94 млн. и 2.49 млн. активни участници.

Купуват Zynga за $11 млрд. в най-голямата сделка в гейминг индустриятаСъздателят на видеоиграта Grand Theft Auto - Take-Two Interactive, обяви, че ще придобие Zynga срещу 11.04 млрд. долара в брой и акции в сделка, която ще добави към портфейла й заглавия, като FarmVille, на фона на нарастващото търсене за подобни игри

Играта Alien Worlds на WAX и BNB Chain в момента държи първото място със 196 700 потребители, следвана от Splinterlands с 147 820 потребители. Струва си да се отбележи, че първите три игри по брой на активните потребители работят на NFT платформата WAX.

Играта Axie Infinity, която беше един от "пионерите" в този сегмент, пада до 6-ото място в списъка по брой на потребителите, но остава една от най-активните през изминалата година и лидер по отношение на стойността на транзакциите.

Въпреки резкия спад в цената на криптовалутите и геймърските токени, игрите се оказаха един от най-устойчивите сектори по отношение на задържането на активни потребители.

Този факт, съчетан с нарастващата популярност на индустрията, предполага, че това е един сегментите, който има потенциал да поведе пазара към следващия му възходящ тренд.