В наши дни много хора прибягват до йогата заради болежки - ту в гърба, ту в шията или в кръста. И са прави!

Има много асани, които помагат за справяне с неприятните усещания и укрепват мускулите.

Неслучайно асаните подготвят тялото за медитация, която изисква продължително седене с изправен гръб при отсъствие на какъвто и да е дискомфорт.

Ако работите много и нямате време за редовни посещения на часове по йога, пробвайте да облекчите болките в тялото само в рамките на няколко минути.

За начало

Причините за болка в гърба може да са много - от вродена патология до обездвижване. Осемчасовото седене пред компютъра по 5 дни на седмица определено говори за това.

Най-важното в борбата с болката е разтягането. Всяка практика изисква увеличаване на разстоянието между прешлените. Започнете компрекса от асани от най-простата, но най-ефективната поза - легнете на пода, прегърнете коленете си и започнете да се люлеете напред-назад.

Не докосвайте шийните прешлени в пода. Това е отличен масаж за гръбначния стълб, както и загрявка в началото на практиката.

10 йога курорти, разположени на невероятно красиви местаАко се мъчите да впишете грижата за себе си в натоварения си график, защо не помислите да наблегнете именно на нея през следващата си ваканция?

Редовното изпълнение на следващите асани ще намали болката в гърба и ще подобри гъвкавостта на гръбначния стълб.

Сухкасана

Тази поза укрепва мускулите на гърба и прави мускулите по-силни, изправя стойката и засилва кръвообращението в областта на гърба. Като резултат болката намалява и дори изчезва.

На по-късен етап може да пробвате по-сложна асана - дандасана, пише marieclaire.ru.

Адхо Мукха Шванасана

Позата “Гледащо надолу куче” сваля напрежението от кръста и разтяга мускулите на гърба.

Марджариасана

Повторете тази асана още 15-20 пъти. Всеки път се опитвайте да се оттласнете от постелката по-силно. Не допускайте да увисва гърбът. Движенията ви трябва да са вълообразни и плавни.

Може ли йогата да помогне при отслабване?Въпреки че не горите толкова калории

Позата котка е най-добрият масаж за гръбнака. Тя стимулира всяка част от гърба, подобрява подвижността и намалява напрежението. Подобрява значително гъвкавостта.

Шалабхасана

Задръжте тази поза 30-40 секунди. С всяко издишване се старайте да повдигате ръце и крака по-високо.


Асаната укрепва мускулите на гърба, прави гръбначния стълб по-гъвкав и подвижен, загрява тялото и засилва кръвопотока.

Разтягане на гърба

Легнете по гръб, изпънете тялото и увеличете разстоянието между прешлените. Разтворете ръце встрани. Вдигнете краката и ги пуснете наляво. Ако искате да засилите ефекта, завъртете главата си надясно.

В нито един момент не бива да усещате дискомфорт. Дишайте спокойно и тихо. След това се върнете в изходна позиция и направете упражнението наляво.

Това разтягане засилва кръвообращението по целия гръбначен стълб, насища клетките с кислород и намалява болката.