От главата до петите, надали ще намерите нещо, за което йогата да не помага - гъвкавост, сила, храносмилане, психично здраве, списъкът продължава.

Дори не е нужно да сте гъвкави, за да започнете. Фокусирането върху практиката ви помага да напреднете.

И ако се колебаете дали да практикувате йога, ето няколко причини, поради които тя е чудесна за вашето здраве.

1. Здрав гръбначен стълб

Изследване от 2011 г. сравнява състоянието на гръбначния стълб на йога преподаватели с този на непрактикуващи. Първите имат по-здрав и гъвкав стълб, с по-малко дегенеративни увреждания.

2. Фокус и когнитивно здраве

Ако искате да подобрите фокуса, концентрацията и когнитивните си функции, опънете постелката и се отдайте на йога.

3. Повече енергия

Йогата има способността да повишава енергията. Не ви трябва цял час, за да извлечете ползите, само 20 минути ще са достатъчни.

4. Отслабване

Други видове упражнения могат да изгорят повече калории, но йогата може да помогне за отслабването, което вероятно се дължи на способността да намалява нивата на кортизола - един от хормоните на стреса.

5. По-добър сън

Искате реално доказателство за ползите от йогата? Според проучване йогите спят по–добре, благодарение на практиката.

6. По-здрави кости

Йогата е с ниско въздействие, но силова тренировка, така че може да ви помогне да изградите или поддържате костната си плътност.

7. По-добър баланс

Практикуването на йога помага за по-силни крака и глезени и по-добро осъзнаване на тялото, като ви дава повече контрол върху баланса и стойката.

8. Облекчава болките в гърба и шията

Доказано е, че йогата предлага краткосрочно облекчение за болки в гърба и шията, според проучване сред 570 пациенти.

9. Здрави колене

Болката и сковаността в коленете не трябва да са част от живота. Доказано е, че йогата подобрява състоянието при скованост, която се среща сутрин при хора, страдащи от остеоартрит.

10. Силно сърце

Системен преглед и мета-анализ показват „обещаващи доказателства“ за способността на йогата да подобри здравето на сърцето. Практиката помага за подобряване на индекса на телесна маса, нивата на кръвното налягане и холестерола.