Всички сме изпитвали ефектите на стреса под една или друга форма. Усещането е ужасно, особено когато стане хронично.

Стресът засяга всичко - от храносмилането и имунната функция до настроението. Най-просто казано, стресът е реакцията на тялото на промените, които се случват в средата, която ни заобикаля и които се считат за „опасни“.

Пандемията COVID-19 създаде перфектна среда за разгръщане на всички симптоми на стреса. Нормална реакция, при положение че светът се обърна с главата надолу - буквално.

На всичкото отгоре, несигурността и постоянните заплахи за здравето около COVID-19 доведоха до нарастване на проблемите с психичното здраве. Затова и не е чудно, че никога не е било по-важно да овладеем емоционалното си здраве.

Пандемията ни показа, че макар да не можем да контролираме външния свят, винаги имаме контрол върху това как реагираме на него.

Всеки изпитва стрес, но не всеки се справя по същия начин. Добрата новина е, че имаме силата да го управляваме ефективно, но е важно да разберем как работи връзката ум-тяло.

Връзката ум-тяло и стресът

Въпреки популярното мнение, умът и тялото не са две отделни същности. Физическото тяло влияе на вашите емоции и обратно. Както можете да си представите, ако има дисхармония в тялото, ще има и дисхармония в ума, което, от своя страна, ще повлияе на нивата на стрес.

Проучване установи, че видовете енергийни модели, които се носят от определени думи и намерения, могат да причинят физически промени в структурата на ДНК, които се превръщат в градивните елементи на тялото. Ако някога сте усещали гадене в стомаха, когато се тревожите за нещо, сте изпитали връзката ум-тяло в действие.

Затова следващия път, когато трябва да съобщавате нещо негативно, не забравяйте, че мислите ви определят как се държи тялото. Отрицателните емоции допринасят за неразположението в тялото. Внимавайте за думите, които изговаряте, защото тялото ви винаги ви слуша. Каквото мислиш, ставаш.

Ефектите от стреса върху ума и тялото

Животът е като пътешествие с влакче, което означава, че няма как да не сте подложени на стрес. Не можете да се скриете от него. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да предприемете превантивни мерки, за да сте сигурни, че стресът няма да предизвика хаос в ума и тялото ви в дългосрочен план.

Ето 3 по-малко известни ефекта от стреса.

1. Отслабена имунна система

Вашето здраве е вашето богатство. Ако нямате силна имунна система, тялото ви няма да може да се бори с болести и/или вируси.

COVID-19 ни научи колко е важно да се грижим за имунната си система. Ако искате да поддържате силна имунна система, спете добре, правете редовни физически упражнения, яжте здравословни храни, приемайте добавки и отделете време за релаксиращи практики. По този начин ще тренирате имунната си система да работи за вас вместо срещу вас.

2. Проблеми с червата

Съществува силна корелация между храносмилателното здраве и стреса. Червата и мозъкът непрекъснато комуникират и си изпращат сигнали. Ако сте усещали дискомфорт в стомаха, след като сте получили ужасни новини, или пеперуди в стомаха, когато сте нервни за нещо, има причина.

Затова, когато изпитате болки в корема, без да има обяснима причина, нивото на стрес може да бъде виновникът. Избягвайте храни, които могат да раздразнят стомаха и да влошат симптомите на стрес, като рафинирани захари и пържени храни.

3. Депресия

Стресът е нормален отговор на положителни и отрицателни житейски преживявания. Ако обаче имате проблеми с преодоляването на стреса в дългосрочен план, можете да се изложите на риск от развитие на депресия. Продължителният или хроничен стрес води до повишени хормони, като кортизол, и намален серотонин и други невротрансмитери в мозъка, включително допамин.

Когато изпитвате повишени нива на стрес, е по-вероятно да нямате настроение. Това, от своя страна, може да доведе до депресия, като умора, безпокойство, загуба на апетит или в тежки случаи - мисли за самоубийство.

Един от най-добрите начини да се предпазите от изпадане в спирала на тъгата е да потърсите професионална помощ. Психолог или треньор може да ви помогне да се справите със стреса и безпокойството. Създайте си ежедневна практика, основаваща се на вниманието - медитация, йога, танци, тай чи или дишане.

Практикуването на внимателност ви помага да препрограмирате негативни мисли и да преоцените трудните преживявания с по-спокоен ум. И най-важното - не позволявайте на стреса да доминира в живота ви.