Двете думи, които в момента несъмнено са на езика на всеки инвеститор в криптовалути, са “крипто зима.”

Криптовалутите претърпяха брутално поевтиняване тази година, като пазарът изгуби 2 трлн. долара от стойността си от пика, достигнат през 2021 г.

Биткойнът, който е най-популярната криптовалута, поевтинява със 70% от достигнатото през ноември рекордно високо ниво от близо 69 000 долара.

Спадът доведе до това много експерти да предупреждават за продължителен мечи пазар при криптовалутите, известен като “крипто зима.” Последното подобно събитие беше през 2017 и 2018 г.

Има нещо около последния срив обаче, което го прави различен от предишните понижения на крипто пазара — последният цикъл е белязан от поредица от събития, които се пренесоха в цялата индустрия заради взаимосвързаната й природа и бизнес стратегии.

От 2018 до 2022 г.

През 2018 г. биткойнът и други токени поевтиняха рязко след сериозното поскъпване през 2017 г.

Тогава на пазара имаше множество първични предлагания на различни дигитални валути, при които хората наливаха средства в крипто начинания, които се появяваха непрекъснато, но по-голямата част от тези проекти, в крайна сметка, се провалиха.

“Сривът от 2017 г. до голяма степен се дължеше на спукването на балон,” казва пред CNBC Клара Медлие от Kaiko.

Настоящият срив обаче започна по-рано през годината в резултат на макроикономически фактори, в това число високата инфлация, която принуди Федералния резерв и други централни банки да вдигат лихвите. Тези фактори отсъстваха при предишния цикъл.

Напоследък биткойнът и пазарът на криптовалути се движат в тясна корелация с другите рискови активи и по-конкретно акциите. През второто тримесечие биткойнът записа най-лошата си четвърт от повече от десетилетие. В същия период технологичният индекс Nasdaq падна с над 22%.

Този рязък обрат на пазара свари мнозина в индустрията - от хеджфондовете до банките, неподготвени.

Друга разлика е, че през 2017 и 2018 г. на пазара нямаше големи играчи от Уолстрийт, които имат “позиции с висок ливъридж”, според Керъл Алекзандър, преподавател по финанси в университета на Съсекс.

Със сигурност има паралели между настоящия срив и тези в миналото — най-важният от тях са значителни загуби, понесени от начинаещи търговци, които бяха подмамени към пазара на криптовалути от обещанията за висока доходност.

Много неща обаче се промениха от последния голям бичи пазар.

И така, как стигнахме дотук?

TerraUSD, или UST, беше алгоритмична стабилна валута, чиято стойност се предполагаше, че трябва да е обвързана едно към едно с щатския долар. Това се поддържаше от сложен механизъм, управляван от алгоритъм. UST обаче изгуби обвързаността си с долара, което доведе до срива и на свързания с нея токен luna.

Това разтърси криптоиндустрията, но имаше и странични ефекти върху компании, с експозиция към UST, по-конкретно хеджфондът Three Arrows Capital или 3AC.

Биткойнът трябваше да предпазва от инфлация. Защо не се получи така?Цената на биткойна се срина тази година, отслабвайки аргумента, който почитателите на криптовалутите често изтъкват, че може да бъде ефективен хедж срещу инфлация в бурни времена за икономиката

“Сривът на блокчейна Terra и на стабилната валута UST беше неочакван след периода на значителен растеж,” казва Медалие.

Естеството на ливъриджа

Инвеститорите в крипто валути натрупаха сериозни количества ливъридж, благодарение на появата на централизирани схеми за кредитиране и на така наречените “децентрализирани финанси,” или DeFi - събирателно понятие за финансови продукти, разработени в блокчейна.

Естеството на ливъриджа обаче е различно през този цикъл, в сравнение с предходния. През 2017 г. ливъриджът се предоставяше основно на инвеститори на дребно посредством деривативни инструменти на борсите за криптовалути, според Мартин Грийн, главен изпълнителен директор на Cambrian Asset Management.

Когато пазарът падна през 2018 г., тези позиции, открити от трейдърите на дребно, бяха автоматично закрити на борсите, тъй като те не можеха да покрият изискванията за допълнително обезпечение (margin call), което допълнително засили разпродажбите.

“Точно обратното, ливъриджът, който породи разпродажбите през второто тримесечие на 2022 г., беше предоставен на криптофондовете и кредитните институции от вложители на криптовалути на дребно, които преследваха доходност,” казва Грийн. “От 2020 г. насам станахме свидетели на огромното натрупване на базирани на доходността DeFi продукти и на ‘сенчести криптобанки.’”

“Имаше голямо количество необезпечени или недостатъчно обезпечени заеми, тъй като кредитните рискове не бяха оценени внимателно. Когато пазарните цени се понижиха през второто тримесечие на тази година, фондове, банки и други участници на пазара бяха принудени да продават, защото не можеха да покрият изискванията за допълнително обезпечение.”

Margin call e ситуация, в която инвеститор трябва да предостави допълнителни средства, за да избегне загуби по позиция, открита с взети назаем средства.

Неспособността за покриване на изискванията за допълнително обезпечение доведе до по-нататъшно разпространение на проблемите на пазара.

Висока доходност, висок риск

В основата на случващото се на пазара на криптовалути напоследък е експозицията на множество крипто компании на рискови сделки, в това число и terra, казва Алекзандър от университета в Съсекс.

Celsius - компания, която предлагаше на клиентите си доходност от над 18% за депозирането на криптовалутите им, спря тегленията миналия месец. Celsius действаше като банка. Тя приемаше депозити в криптовалути и ги отдаваше под наем на други клиенти с висока лихва.

Тези други клиенти пък ги използваха, за да търгуват. Печалбата, която Celsius генерираше от лихвата, се използваше, за да плаща на инвеститорите, които бяха депозирали своите криптовалути.

Когато обаче дойде спадът на пазара, този бизнес модел беше подложен на натиск. Celsius продължава да има проблеми с ликвидността и се наложи да спре тегленията на средства, за да преустанови крипто версията на масовото теглене на депозити от банките.

Друг проблем, които беше разкрит напоследък, е колко много крипто компаниите са разчитали на заеми помежду си.

Three Arrows Capital, или 3AC, е базиран в Сингапур хедж фонд, фокусиран върху пазара на криптовалути, който стана една от най-големите жертви на пазарния срив. 3AC имаше експозиция към luna и понесе загуби, след срива на UST (както беше споменато по-горе). Financial Times информира миналия месец, че 3AC не е изпълнила margin call от BlockFi и позицията й е била закрита.

След това хеджфондът изпадна в просрочие по заем за над 660 млн. долара от Voyager Digital.

В резултат на това 3AC изпадна в ликвидация и подаде заявление за фалит.

Когато Voyager Digital подаде заявление за фалит, компанията разкри, че не само дължи на компанията крипто милиардера Сам Бенкман-Фрайд Alameda Research 75 млн. долара, но Alameda дължи на Voyager 377 млн. долара.

Нещо, което усложнява още повече нещата, е, че Alameda притежава 9-процентен дял във Voyager.

Приключиха ли проблемите?

Не е ясно кога най-накрая ще се успокои пазарът. Анализатори обаче очакват още проблеми в бъдеще, тъй като крипто компаниите не могат да изплащат задълженията си и да обработват тегления на средства от клиенти.

Следващото домино, което ще падне, може да са криптоборсите и копачите на криптовалути, според Джеймс Бътърфил от CoinShares.

“Смятаме, че проблемите може да се пренесат към пренаселената индустрия на криптоборсите,” казва Бътърфил.

Дори и установени играчи, като Coinbase, бяха засегнати от спада на пазарите. Миналия месец Coinbase уволни 18% от служителите си, за да ограничи разходите. Търгуваните на щатската борса обеми падат значително напоследък, заедно с падащите цени на дигиталните валути.

Междувременно, копачите на криптовалути, които разчитат на специализирано изчислително оборудване, за да финализират сделки в блокчейна, може също да са в беда, според Бърътфил.

“Имаме примери на потенциален натиск, в които копачи не са плащали сметките си за електричество, което предполага евентуални проблеми с паричните потоци,” казва той.