Това, което е професионално за вас, може да не се счита за професионално за компанията, в която искате да работите. Това, което казвате на интервю за работа, трябва да бъде по-запомнящо се от това, което сте носили, но това не винаги е така.

Необичайните модели дрехи, твърде многото аксесоари, допълнителните презрамки или намачакни дрехи могат потенциално да отвлекат вниманието на интервюиращите от това, което казват кандидатите.

За да избегнете това, е добре да носите нещо, което отговаря на представата на вашия бъдещ работодател за професионализъм. Но това, което се счита за професионалист, може да варира в широки граници в зависимост от това дали работите за адвокатска кантора или за технологичен стартъп и дали вашето потенциално работно място има неутрален дрескод след пандемията COVID-19.

В технологичната индустрия, например, работодателите обикновено са гъвкави и нямат нищо против какво носят хората. Но все пак има общоприети правила, които е добре да се спазват, без значение за каква работа кандидатствате.

Правило №1: Когато се съмнявате относно правилата за облекло, погледнете снимки в социалните медии или директно попитайте специалистите по подбор на персонал.

Проучването как изглеждат служителите в работното време на компанията може да ви даде представа как трябва да се облечете за интервюто. Ако работата не е строго официална, изберете небрежен бизнес стил. Все пак препоръките за облекло определено варират в зависимост от индустрията и компанията, защото някои могат да бъдат по-официални и изискват костюм.

Правило №2: Не носете пижама или спортни панталони на видео интервю, дори ако смятате, че интервюиращият може да види само горната ви половина.

Дори ако интервюто се провежда на компютърен екран, опитайте се да се облечете така, сякаш интервюто се провежда физически пред вас. Съпоставете горната половина на гардероба си с долната – никога не знаете какво може да види мениджърът по наемане на персонал. Бъдете готови за всичко. Ако се случи извънредна ситуация по време на интервюто и трябва незабавно да станете, не искате отсреща да видят бельото ви.

Правило #3: Вашите дрехи могат да сигнализират колко сериозно приемате интервюто.

Ако се обличате твърде небрежно, ще предизвикате предположения, че не сте много развълнувани от възможността, дори ако наистина ви е грижа за нея. Всичко твърде разголено или небрежно – тениски, изрязани горнища и т.н. – може да зададе грешен тон и да изглежда, че кандидатът не е твърде сериозен за работата.

Независимо от индустрията, за която се борите, трябва да се обличате, за да впечатлите, тъй като хората могат да направят мигновена преценка.

Правило #4: По-добре е да сте в безопасност, отколкото да съжалявате и да грешите, като се обличате по-професионално.

Най-добре е да изберете облекло, което говори за вашата личност, като същевременно е безопасно за работа – без горнища с оголени деколтета, къси поли, ексцентрични ризи или панталони, които са твърде тесни.

Правило #5: Ако дрескодът наистина ви притеснява, това е знак, че тази работа може да не е подходяща за вас.

Важно е да запомните, че интервюто за работа е двупосочна улица: мениджърът по наемането на персонал може да види, дали вие сте подходящият за техния екип, но вие също можете да прецените, дали те са подходящи за вас. Ако идеалната униформа на вашия бъдещ екип ви се струва потискаща и ограничаваща, това е нещо, което трябва да обмислите, преди да приемете офертата.

Ако откриете, че трябва да обличате дреха, ​​която не ви подхожда, това вероятно не е правилната фирмена култура за вас.