"През следващите седмици САЩ очакват от Саудитска арабия конкретни стъпки в сферата на енергийната сигурност" - това зави американският президент Джо Байдън, който посети страната, която е водещ производител на петрол в света. Байдън е обсъдил въпроса с престолонаследника на Мохамед бин Салман.

При посещетието на Байдън стана ясно също, че мироопазващите войски ще напуснат остров Тиран в Червено море до края на годината. Островът се намира между Саудитска Арабия и Египет в стратегически район, водещ към израелското пристанище Ейлат. Мироопазващите сили са разполагат там съгласно споразумението от Кемп Дейвид през 1978 г., с което се постига мирен договор между Израел и Египет, информира БНР.

Защо ОПЕК не сваля цените на петрола?Водещите страни износителки на петрол се срещат днес на фона на призивите от цял свят за понижаване на цените на суровината

По време на разговорите в Рияд Байдън каза, че е повдигнал въпроса за убийството на известния дисидент и журналист Джамал Хашоги като е упрекнал лично саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. Според американското разузнаване Салман лично е наредил убийството на Хашоги през 2018-а г.