Добра новина за ползвателите на обществения транспорт в Испания - страната прави редица кратки и средно дълги пътувания с влак напълно безплатни.

От 1 септември пътуващите по различни железопътни маршрути, управлявани от държавния оператор Renfe, ще го правят без пари, съобщава The Independent.

Пътуванията по градските линии (Cercanías и Rodalies) и регионалните линии на по-малко от 300 км (Media Distancia) – като се вземат предвид късите и средните дестинации, ще бъдат безплатни до края на годината.

Пътуванията на дълги разстояния и единичните билети обаче не са включени - което означава, че мярката е насочена към притежателите на сезонни карти, а не към туристите.

„Тази мярка насърчава в максимална степен използването на този вид колективен обществен транспорт, за да се гарантира необходимото ежедневно пътуване с безопасно, надеждно, удобно, икономично и устойчиво транспортно средство, на фона на постоянното нарастване на цените на енергията и горивата“, се казва в изявление на испанското министерство на транспорта.

Испанският премиер Педро Санчес посочва, че този ход е отговор на растящите разходи за живот.

„Напълно съм наясно с ежедневните трудности, с които се сблъскват повечето хора“, казва той. „Знам, че заплатата ви става все по-малка, че трудно свързвате двата края и че пазарската ви кошница става все по-скъпа. Ще изтръгна кожата си до кости, за да защитя работническата класа на тази страна.“

Европа заменя самолетите с високоскоростни влаковеЦелта е удвояване на използването на железопътния транспорт до 2030 г. и утрояването му до 2050 г.

Испанското правителство също така намалява цените на държавния обществен транспорт с 50 процента.

Deutsche Bahn (DB), която обслужва повечето влакове в Германия, също пусна билет на цена от 9 евро за месец пътуване през юни, юли или август. Средната цена на ден е само 25 евроцента.

Влаковете Regional Express – които обикновено свързват малки и големи градове, също влизат в офертата. Същото важи и за всички местни услуги, включително метро, трамваи и автобуси. Няма ограничение в броя на билетите и пътуваниятаа.

Ходът, който се подкрепя от германското правителство, има за цел да примами местните обратно към железопътния транспорт, но е отворен и за международни посетители.