Руският газов концерн "Газпром" е заявил на свои клиенти в Европа, че не може да гарантира газовите доставки заради "извънредни" обстоятелства. Това се посочва в писмо на компанията, до което Ройтерс е получил достъп.

В писмото с дата 14 юли от руския газов монополист се заявява, че компанията обявява форсмажор за доставки, в сила от 14 юни. Тази клауза, известна като "Божия воля", е стандартна за бизнес договорите и се отнася до извънредни обстоятелства, които дават извинение на някоя от страните да не изпълни договорните си задължения, припомня Ройтерс.

Засега "Газпром" не е коментирал информацията.

"Унипер" (Uniper) - най-големият вносител на руски газ, е сред клиентите, които посочват, че са получили писмо, както и че отхвърля това твърдение като неоправдано. Компанията не сподели съдържанието на писмото, но източник от бранша, пожелал анонимност, каза, че форсмажорът се отнася за доставки по тръбопровода "Северен поток-1". Газовите потоци по съоръжението са нулеви, тъй като по него започнаха дейности по планова поддръжка на 11 юли, които би трябвало да приключат тази седмица.

Ер Ве Е (RWE) - най-големият германски производител и друг голям вносител на руски газ, също съобщи, че е получил уведомление за форсмажор, информира БТА.

Европа се опасява, че Москва може да остави газопровода спрян като ответна мярка на санкциите, наложени срещу Москва заради инвазията в Украйна. Това ни задълбочило енергийната криза, която създава риск от рецесия в региона.