Азиатските акции поевтиняват днес след спада на Уолстрийт вчера, а доларът се търгува под пика си от миналата седмица, но основният фокус на трейдърите бяха заседанията на централните банки и началните етапи на отчетния сезон в САЩ.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 0.46%, изтривайки част от ръста си от 1.8% от вчера и е на път да се върне към достигнатото през миналата седмица двегодишно дъно.

Азиатските технологични акции, като Alibaba, Samsung и Nintendo, оглавиха спада, след като щатската борса записа понижения вчера - след появилата се информация, че Apple планира да за забави темпа на наемане на служители и разходите през следващата година.

Признак, че пазарите все още търсят посока, е това, че фючърсите на щатските индекси S&P и Nasdaq нарастват с по около 0.3% в ранната азиатска сесия, а японският Nikkei се повиши с 0.8%, след като вчера пропусна ръста в Азия, тъй като не се търгуваше заради почивен ден.

Пазарите очакват голямо повишение на лихвите от 75 базисни пункта на заседанието на Федералния резерв на САЩ през следващата седмица, отдалечавайки се от вероятността за увеличение със 100 базисни пункта, въпреки че все още има известна вероятност за подобно развитие.

GSK днес осъществи най-голямото IPO в Европа от десетилетиеБританската фармацевтична компания GSK отдели днес подразделението си за потребителско здраве, което вече носи името Haleon

Спадът в очакванията за повишение на лихвите със 100 базисни пункта в края на седмица помогна на акциите да запишат повишения в петък в САЩ и в Азия и Европа в понеделник.

Заседанията на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на Централната банка на Япония са в четвъртък, като очакванията са, че ЕЦБ ще започне да повишава лихвите с увеличение от 25 базисни пункта, докато от Централната банка на Япония не се очакват особени промени.

От Goldman Sachs Group Inc вчера предупредиха, че може да забавят темпа на наемане на нови служители и да ограничат разходите на фона на влошаващите се икономически перспективи. Инвестиционната банка обяви 48% спад в тримесечната си печалба. Тъй като резултати обаче бяха по-добри от очакваните, акциите на компанията поскъпнаха с 2.5%, информира Ройтерс.

На валутните пазари доларът продължава с бавното си отстъпление от достигнатия през миналата седмица 20-годишен връх.

Еврото се търгуваше срещу 1.0143 долара, след като се възстанови от краткия си спад под 1 долара през миналата седмица за първи път от 2002 г. Един долар пък се разменяше срещу 138.34 японски йени, под 24-годишния връх от 139.39, който също беше достигнат миналата седмица.

Доходността по щатските 10-годишни държавни облигации беше на ниво от 2.9781%. Тази по двегодишните книжа беше 3.1702%.

Петролът се търгува без промяна, като ограничи спада от по-рано през деня, след като вчера поскъпна с 5%.

Брентът се търгуваше на цена от 106.30 долара за барел, а щатският лек суров петрол (WTI) при 102.58 долара за барел.

Спот цената на златото се движи около 1 706 долара за тройунция.