Американският дълг, който притежава Китай, падна под 1 трлн. долара за първи път от 12 години на фона на повишаващите се лихви, които направиха щатските държавни ценни книжа не толкова привлекателни.

Продължавайки една тенденция, която започна в началото на 2021 г., китайският портфейл от щатски дълг се е понижил през май до 980.8 млрд. долара, според данни на министерството на финансите на САЩ.

Това представлява понижение с близо 23 млрд. долара, в сравнение с април и с близо 100 млрд. долара, или 9%, в сравнение със същия месец година по-рано.

Това също така е първият случай от май 2010 г., в който щатският дълг, който притежава Китай, пада под 1 трлн., долара. Япония в момента е най-големият притежател на щатски дълг с 1.2 трлн. долара.

Китайските компании търсят възможности за растеж в чужбинаВсе повече китайски компании активно търсят възможности за растеж в чужбина, като основният им фокус пада върху САЩ и Югоизточна Азия

Понижението на притежавания дълг идва в период, в който Федералният резерв на САЩ вдига лихвите, за да ограничи инфлацията, която е най-висока от 1981 г. насам. Когато лихвите по облигациите се повишават, цените им падат, което означава капиталова загуба за инвеститорите, които продават облигациите преди техния падеж.

Спадът на китайския дял също така се отдава и на предприетите от Пекин ходове за диверсифициране на портфейла си от чуждестранен дълг, информира CNBC.

Данните са отпреди Фед да повиши основната си лихва със 75 базисни пункта през юни, като през следващата седмица се очаква повишение на лихвите със същия размер.