От доста време се "шуми" около витамин D, но изглежда, че той играе дори по-важна роля за нашето здраве и благополучие, отколкото се е предполагало досега.

Топлината на слънцето върху кожата определено помага за повдигане на духа ни, но също така има важни последици за способността да се предпазваме от болести. Напоследък има нарастващ дебат сред учени и медици за ролята на витамин D и потенциалния му защитен ефект срещу респираторни заболявания. Именно чрез слънчевите ултравиолетови лъчи, падащи върху нашата кожа, ние получаваме 90% от необходимият витамин D. Но има хора, които по една или друга причина не излагат кожата си на слънце, дори през лятото, което ги прави и по-уязвими към вируси.

Според проучвания препоръчителното количество витамин D трябва да бъде 800 до 1000 iu, но акцентът е върху това, хората да разберат важността му за нашето имунно здраве, а не само за костите и мускулите.

Най-точният начин за проверка на нивата на витамин D е кръвният тест, но добавки се препоръчват само когато нивата паднат под 25 nmol/L (наномол на литър).

Витамин D се синтезира в нашата кожа в отговор на ултравиолетовите лъчи, но за да стане функционално активен, той трябва да се метаболизира в бъбреците, поради което се класифицира като хормон.

На първо място, витамин D предизвиква силен антибактериален отговор от вродената имунна система (нашата първа линия на защита), за да убие патогените. Ако това не успее, нашата адаптивна имунна система (втората линия на защита) атакува, като създава възпаление. Това обаче може да излезе извън контрол, ако имунните клетки реагират прекалено остро и започнат да атакуват собствените органи на тялото, причинявайки сепсис.

Витамин D действа като стероид, който потиска възпалителния отговор, се казва в доклад на The Royal Society.

До март нивата на витамин D в тялото са най-ниски. Колко бързо ще се възстановят зависи от времето през април и май, но също и от тена на кожата ни, количеството кожа, изложена на слънце и по кое време на деня, географското ни местоположение.

Слънцезащитните продукти са жизненоважни, за да ни предпазят от рак на кожата, но също така блокират синтеза на витамин D. Най-добрият съвет е да се опитате да прекарвате кратко време всеки ден навън между обяд и 15:00 часа.

Хората с тъмна кожа имат повече меланин, което намалява способността на кожата да произвежда витамин D.

Когато витамин D се получава естествено от слънчева светлина, телата ни умело регулират абсорбираното количество. По отношение на добавките, безопасно е да приемате до 4000 iu или 100 mcg витамин D на ден, според експерти.

Приемането на много големи количества витамин D, над 10 000 iu, за дълъг период от време може да доведе до натрупване на излишен калций в тялото, състояние, наречено хиперкалциемия, което в крайна сметка може да отслаби костите и да увреди сърцето и бъбреците.