Трудно е да се проследи появата на нови градове в Китай, бързо развиващите се региони се превръщат в ултрамодерни селища със силно развита инфраструктура. Новият град Джингхе, който се появи на картата на провинция Шанси, не беше изключение и скоро ще действа като научен и технологичен център на живописния регион. Освен изследователски институти, жилищни райони и свързани институции се предвижда изграждане на Център за култура и изкуство, чийто проект е разработен от специалисти от архитектурно бюро на Заха Хадид.

Центърът за култура и изкуство за Jinghe New City, проектиран от Zaha Hadid Architects (ZHA), спечели международния конкурс за дизайн. Без да променят традициите си, архитектите предложиха невероятен архитектурен обект, чиито футуристични форми повтарят течението на едноименната река Джингхе, която минава през планините и равнините на провинция Шанси.

Джингхе постепенно се превръща от малко планинско селце в иновационен център, където активно се развиват индустрии, фокусирани върху изучаването и използването на алтернативни енергийни източници, разработването на модерни материали, подобряването на системите за изкуствен интелект и аерокосмическата индустрия. Съгласно генералния план за развитие на новата зона на града, Центърът за култура и изкуства, наречен Jinghe New City, ще обедини под един покрив Мултимедийна библиотека, Театър за сценични изкуства, Многофункционален център с конферентни зали, различни ателиета, изложбени площи, художествена галерия, обществени места за отдих, съоръжения за хранене и паркови зони.

Огромната сграда е поредица от рационализирани изкривени обеми, „слоеве“, преходи и повърхности, които свързват всички структури, дворове, оранжерии и озеленени паркове. Отличителна черта на този проект ще бъде въздушен мост, над главния булевард на град Джингхе, който ще подобри пешеходния трафик. Наклонените рампи, които са структурните елементи на самата структура Jinghe New City, ще свържат едновременно както на търговски, така и на жилищни райони на града, както и ще даде отворен достъп до паркове, речния насип, същевременно осигуряват директен път към строящата се метростанция.

Фондовете на Мултимедийната библиотека ще се състоят от обичайните печатни издания, където всеки ще намери не само интересно издание, книга или списание, но и уединено място за четене. Тази част на Центъра за култура и изкуство ще има и впечатляващ атриум, който ще осигури вътрешното пространство с естествена светлина. Гостите на Jinghe New City също ще имат на разположение няколко зелени тераси, ландшафтни паркове, писти за джогинг, много уединени места и общи зони за отдих.

За организацията на Театъра на сценичните изкуства разработчиците на Zaha Hadid Architects предоставят не особено голяма зала, която може да побере до 450 души и лесно може да бъде адаптиран към различни събития, включително и интерактивни.

Тъй като се планира да се изгради модерно съоръжение в град, където всички индустрии са фокусирани върху възобновяемата енергия, екологията и устойчивостта, не е изненадващо, че проектът ще въведе иновативни методи на строителство, използването на местни материали и автономни системи, насочени към намаляване на консумацията на енергия, доколкото е възможно. Основните реализации ще бъдат: оптимизиране на системите за естествена вентилация и осветление, използване на слънчева енергия за пълно поддържане на живота на Jinghe New City, оборудване със система за събиране, съхранение, пречистване и преработка на дъждовни и отпадъчни води.