Средностатистически човек прекарва поне 20 години от живота си в сън.

Тази сметка е вярна, ако се наспивате. Мнозина не го правят.

Един на всеки трима ще има проблеми със съня в някакъв момент от живота си, сочат данни на Американската асоциация по съня. Недоспиването може да има сериозни последици върху здравето след време. То се свързва с хипертония, сърдечни заболявания и проблеми с паметта.

Сред виновниците за непълноценната почивка през нощта е и работата ни.

Това, което правите през деня и в офиса, може да се отрази върху качеството на съня и как се чувствате, когато се събудите на следващия ден, казва д-р Рейчъл Салас, специалист по проблеми със съня към университета “Джон Хопкинс”, пише CNBC.

Непълноценният сън може да повлияе на резултатите в работата ви, допълва д-р Илен Роузън от болницата към Университета на Пенсилвания.

Има три начина, по които работата ограбва съня ни. В следващите редове ще ви посъветваме как да се събуждате по-бодри и щастливи.

Пиете кофеин следобяд

Навикът да пиете следобедно кафе, лате или пък чай, за да се освежите през останалата част от деня и да спазите работните срокове, колкото и да е трудно за вярване, е за сметка на нощната ви почивка. Кофеинът стимулира централната нервна система, която ни държи будни и нащрек. Този ефект може да трае 4 и повече часа, правейки трудно заспиването вечерно време.

Експерти съветват да консумираме кофеин до 16:00 часа, ако искаме да извлечем полза от ефекта му и да се наспим през нощта. Като алтернатива можете да използвате чаша газирана вода, сок или друга напитка без кофеин, да се поразходите навън или да се поразтегнете.

Лекарите преразгледаха препоръките си за идеалната продължителност на съняКардиолозите препоръчват седем до девет часа сън за възрастни, осем до десет часа за тийнейджъри, девет до 12 часа за деца на възраст от шест до 12 години и до 16 часа за деца под пет години

Работите твърде дълго време

Понякога извънредната работа е неизбежна. По-продължителното натоварване в офиса означава по-малко време, което да посветите на дейности, които ви помагат да заспите или пък извършването им в по-късен час.

Тренирането по тъмно, например, саботира съня. Кардио упражненията повишават температурата на тялото за един-два часа след тренировката. По този начин те нарушават естествения процес на охлаждане на тялото, който предшества заспиването. Затова експертите препоръчват да избягвате тренировките до 3 часа преди времето за лягане.

Същото правило важи за късната вечеря и консумацията на алкохол. Нека приключат до 2 часа преди сън.

“Наваксвате” съня през уикенда

Тайната на страхотната нощна почивка не се измерва в тонове часове сън. Свързана е със самия режим.

Вярно е, че може да възстановите силите си след натоварена седмица, като поспите малко повече през уикенда. Това обаче има ефект, когато се случва рядко. Редовното “наваксване” не е полезно.

Може да е трудно да спазвате специфичен режим на будност и сън, но е желателно да се опитвате да го следвате колкото се може повече. Така ще подобрите качеството на съня си.