Американският милиардер Марк Закърбърг е продал обширния си дом в Сан Франциско за 31 милиона долара.

Според изданието San Francisco Chronicle, основателят на Facebook е постигнал доходност от над 200%, тъй като преди десетилетие е купил имота за около 10 милиона долара.

Продажбата е потвърдена с акт, подаден в администрацията на града по-рано този месец от фондацията Chan Zuckerberg Initiative.

Това е най-скъпото жилище, продадено в Сан Франциско от началото на тази година. Цената на сделката надвишава тази на двата мезонета, които някога са били собственост на бившия държавен секретар Джордж Шулц и съпругата му, бивш началник на протокола в Сан Франциско, Шарлот Шулц. Те бяха продадени миналата седмица за 29 милиона долара.

Това е и последният пример за това колко високи равнища могат да достигнат цените на жилищата на знаменитостите в Сан Франциско. По данни на Forbes от тази година, районът на Санфранцисканския залив е дом на 116 от общо 189-те най-богати жители на Калифорния.

Въпреки впечатляващите данни за продажбите в района, подробностите за вече бившата къща на Закърбърг остават сравнително оскъдни.

Шотландски остров с историческо имение и 200 овце се продава за 2 млн. евроОстров Вайла се намира в западната част на архипелага на Шетландските острови

Първоначално тя е обявена като дом с четири спални с площ от 670 квадратни метра. По-късно имотът претърпя ремонт, който привлече гнева на съседите, които не приеха добре присъствието на технологичния магнат и шума от строителството. През 2016 г. някои от тях се оплакаха, че охраната на Закърбърг заема "желани места за паркиране“.

Основателят на Facebook не е единственият представител на Силициевата долина, който инвестира в недвижими имоти в Сан Франциско. Съоснователят на Sun Microsystems Скот Макнийли наскоро намали цената на имението си в района до малко под 54 милиона долара, но все още търси купувач.

Освен скъпите си домове в района на залива, Закърбърг притежава и две съседни имения на стойност 59 милиона долара до езерото Тахо в Невада, както и около 1500 акра на хавайския остров Кауаи.