Бернадет Джой и партньорът й изплащат 300 000 долара кредит само за четири години, живеейки “минималистичен начин на живот”.

Днес тя използва като финансов консултант това, което е научила, за да помогне на другите да постигнат финансовите си цели.

Все още, признава Джой, преразходите не са й чужди. В края на “изморителен” ден тя обича да ходи по магазините.

Сякаш пазаруването зарежда с енергия или повишава допамина, казва тя.

Този стимул не е непознат.

Крис Браунинг, основател на подкаста Popcorn Finance, казва, че най-смислените му покупки също се случват, когато е уморен, пише CNBC.

Когато е късно през нощта или съм имал дълъг ден и съм преуморен, установявам, че това, което по принцип би ми създало трудност да избера, защото съм нервен или в разрез с идеята да похапча толкова пари, се превръща в доста бързо и импулсивно решение, допълва той.

Пет начина за харчене на пари, които ни правят по-щастливиСлед ограничителните мерки в продължение на година хората развързват кесиите за всичко от посещение на ресторанти до пазаруване на най-различни стоки и почивки. Харченето на пари обаче носи ли ви радост?

Вероятно и вие сте преживявали нещо такова.

Тази тенденция да се харчи повече, когато сме уморени, може да бъде обяснена от психологията. Конкретно, говорим за теория, наречена когнитивно изчерпване.

Какво представлява когнитивното изчерпване?

Когато се събуждате всяка сутрин, разполагате с ограничено количество когнитивна енергия, която ви помага да вземате решения, казва Рост Стайнман, професор по психология.

Можете да повишите своята когнитивна енергия, като се наспивате вечерно време, планирате някаква физическа активност или медитирате.

През деня обаче имаме да вземаме доста решения - големи и малки, като какво да облечем, какво да обядваме, как да формулираме имейл. Така до вечерта нашата когнитивна енергия може да бъде напълно изразходвана.

Неща, които богатите хора никога не казватПътят към успеха е и въпрос на мислене

Ако разглеждате магазин или започнете да пазарувате онлайн в момент от деня, когато вашата когнитивна енергия е на най-ниско ниво, сте най-неспособни да вземете рационално решение.

Да кажем, че някой купува вода за уста или паста за зъби, казва Стайнман.

В обичайния случай, когато се наспива, той преценяват цената, търси купон и т.н. Ако има проблеми със съня, по-вероятно е да прескочи размишленията и да вземе бързо решение. Вместо да търси разликите между различните марки пасти за зъби, например, ще избере просто някоя, независимо каква е цената й. Така може да похарчи повече пари, отколкото иска.

Ако сте имали натоварен ден, също така може да си помислите, че “заслужавате” бързо решение, казва Стайнман. Това обикновено води до големи и ненужни покупки.

В такива моменти хората си позволяват да прахосват пари.

9 финансови съвета, когато партньорът харчи през пръстиУсловно хората се делят на харчещи и спестяващи - да се каже обаче, че първите са лошите, е прибързано

За да избегнете преразходите, когато сте уморени, пробвайте с “период на охлаждане”

Има начини, по които можете да се борите с импулсивното харчене, когато сте уморени. Да кажем, че се прибирате у дома след стресиращ ден в офиса и виждате страхотна оферта в интернет. Преди да натиснете бутона “Завърши поръчката”, изчакайте малко, препоръчва професорът по психология.

Дайте си 24 часа и помислете дали наистина имате нужда от покупката, казва той.

През това време ще преминете през т.нар. “период на охлаждане”, който ще ви позволи да възвърнете обичайното си емоционално състояние.

Когато се възстановите, ще имате достатъчно енергия, за да направите рационален избор.

Ако имате навика да пазарувате, когато сте уморени, Стайнман препоръчва да започнете да заделяте пари за този тип покупки. По този начин ще си осигурите буфер, който ще ви ограничи да не влизате в твърде голям преразход.

Може и да обмислите да предприемете стъпки за справяне с умората, казва Джой. Тя, например, е започнала да работи върху подобряването на съня си и да вечеря рано. Така е престанала да пазарува през нощта.