Поскъпването на щатския долар, който по-рано този месец достигна 20-годишен връх спрямо еврото, оставя своя отпечатък във всяко кътче на световната икономическа система. Някои от водещите борсово търгувани суровини са деноминирани основно в щатски долари, поради което промяната в курса се отразява на купувачите, използващи други валути. Освен това "зелените пари" се считат за сигурно инвестиционно убежище, към което пазарните участници се обръщат в случай на несигурност.

Очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвените си проценти по-рано и по-рязко от останалите централни банки в момента е основният фактор, който подкрепя американската валута.

Ройтерс обобщава 10 начина, по които тази тенденция се отразява на потребителите и бизнеса в различните части на света.

Американците в чужбина

Силният долар е добра новина за всички американци, които пътуват извън пределите на своята държава. Хотелите, храната и дори дизайнерските чанти в момента за тях по-евтини от миналата година, независимо дали пазаруват в Лондон, Френската Ривиера или Канкун. Разбира се, обратното е вярно за хората, които посещават Съединените щати. Билетите за Дисниленд или посещенията в Лас Вегас за тях сега са по-скъпи, отколкото в миналото.

Кой печели от паритета между долара и еврото?

Паритетът, или уеднаквяването на курса на долара спрямо еврото, е добре дошъл за американците, пътуващи до една от 19 -те държави, които използват единната валута. За европейците обаче всичко, което се търгува в долари, става по-скъпо.

Хубавото е, че пресмятането на курса вече е значително по-лесно, защото един долар струва точно (или приблизително) едно евро.

Произведено в Америка

За клиентите по целия свят, търсещи първокласни американски производители, стабилният долар означава, че те ще плащат премия за продуктите, които купуват. Няколко американски компании, включително Mattel (производител на куклата Барби и автомобилните модели Hot Wheels), споменаха, че виждат позитиви от поскъпването на "зелените пари", въпреки че клиентите им ще бъдат изправени пред увеличение на разходите. За Procter & Gamble, производител на потребителски стоки, като памперси и битова химия, силният долар също се приема като нещо позитивно за брутните продажби.

ЕЦБ вдигна лихвите, какво означава това за заемите?Кой печели и кой губи от по-високите лихви на ЕЦБ?

Проблеми на развиващите се пазари

За аржентинците поскъпването на долара спрямо песото означава удвояване на местните разходи само за една година и спираловидна финансова катастрофа. Правителствата и компаниите в редица развиващи се икономики се финансират чрез издаване на облигации, деноминирани в долари. Стойността на вноските, които плащат по тези задължения, обаче се е увеличила, измерена в местна валута. Достъпът до допълнително финансиране също става по-скъп в резултат на покачването на таксите, които също се плащат в долари.

Цената на суровините

Държави, като Турция и Египет, внасящи много от суровините и материалите, които потребяват, бяха ударени двойно заради поскъпването на долара. Цените на повечето стоки - от петрола до пшеницата, са деноминирани в щатски долари, което означава, че купувачите от тези страни плащат повече от местните заради войната в Украйна, климатичните промени и вторичния шок от пандемията от COVID-19.

Финансова подкрепа

От друга страна, силният долар е добра новина за част от хората в по-бедните държави, като Мексико и Гватемала, които разчитат на парите в брой, изпратени от членове на техните семейства, работещи в Съединените щати. Последствията от COVID-19 нанесоха тежък удар на тези парични преводи през 2020 г., но оттогава насам се наблюдава леко възстановяване.

Инфлация

Дори за по-богатите нации, като Германия, например, поскъпващият долар може да създаде проблеми, тъй като поддържа и без това рекордно високата инфлация чрез допълнително оскъпяване на вноса. Местните централни банки обикновено отговарят с повишаване на лихвените проценти, което прави кредитирането по-скъпо и забавя икономическия растеж.

Еврото струва колкото долара за първи път от 20 години. Защо това е важно?Еврото претърпя сериозен спад след инвазията на Русия в Украйна през февруари


Ръстът на руската рубла

Руската рубла е единствената чуждестранна валута, която е поскъпнала спрямо щатския долар от началото на тази година. Това може да изглежда парадоксално на фона на световните санкции, наложени на Москва заради нахлуването в Украйна. Поскъпването на рублата обаче до голяма степен е изкуствен резултат от финансовия контрол, наложен от руските власти. Москва може и да печели десетки милиарди долари всеки месец от продажбите на петрол и газ, но въпреки това руските домакинства не могат да изтеглят финансовите си спестявания в чуждестранна валута.

Съдбата на биткойна

Доскоро биткойнът беше "рекламиран" като сигурна защита срещу инфлацията, но най-популярната криптовалута не успя да отговори на тези очаквания и се срина с над 50% тази година. Огромен брой инвеститори, привлечени от крипто индустрията по време на "бичия пазар" от последната година, сега се отказват от дигиталните токени и насочват спестяванията си към американската валута, която смятат за по-безопасна. Това е още една от причините за нейното поскъпване.

Надценен ли е доларът?

Ако стойността на един хамбургер е нещо, което трябва да се вземе предвид, "зелените пари" може да се окажат надценени, което означава, че в бъдеще може и да поевтинеят отново. Индексът Big Mac, изчисляван от The Economist, сравнява стойността на популярния бургер в световен мащаб, на база на която може да се изчисли паритета на покупателната способност, а оттам и "справедливия" обменен курс между две валути. Актуалните данни разкриват, че доларът е над ценен, в сравнение с почти всички водещи парични единици. "Зелените пари" са най-скъпи (а съответно Big Mac бургерът е най-рентабилен) за американците, които пътуват във Венецуела, Румъния и Индонезия. Обратното е вярно в Швейцария, Норвегия и Уругвай, където доларът е сравнително евтин спрямо местните валути.