Глобалната космическа икономика нараства с най-бързия си годишен темп от 2014 г. насам, достигайки рекордните 469 милиарда долара.

Това показват данните от доклад на Space Foundation, цитиран от CNBC.

Общата продукция на световните правителства и корпорации в областта на космическите ракети, сателитите и други обритални апарати се увеличава с 9% на годишна база.

Въпреки че през 2022 г. се наблюдаваше спад на капиталовите пазари и забавяне на икономиката на САЩ, главният изпълнителен директор на Space Foundation Том Зелибор коментира пред CNBC, че очаква космическата икономика да устои на бурята и да продължи да расте и тази година.

„Може би това няма да запази същите рекордни темпове, но космическата индустрия наистина показа, че е доста издръжлива“, каза Зелибор.

Space Foundation е американска организация с нестопанска цел, основана през 1983 г., която е фокусирана върху образованието и подкрепата за космическата индустрия.

Финансовата дейност в космическата икономика, която включва сливания, придобивания и частни инвестиции, отбелязва забавяне през 2022 г., но държавните и корпоративните разходи остават силни.

Докладът подчертава растежа на частните космически инициативи до 362 милиарда долара през миналата година. Те са базирани на различни продукти и услуги, свързани с космическите мисии, като широколентовия сателитен достъп и GPS, генериращи приходи като основни елементи на съвременната глобална икономика.

Правителствените разходи продължават да растат, а Зелибор подчертава, че в момента има над 90 държави, работещи в космоса.

Девет факта за космоса, които звучат невероятноЗнаете ли, че в съзвездието на Рака има планета от диаманти на стойност 26.9 нонилиона долара, а денонощието на Земята в бъдеще ще се удължи до 870 часа?

Съединените щати остават най-големия инвеститор с общ космически бюджет от 60 милиарда долара, който е почти четири пъти повече от този на следващата страна в класацията - Китай.

Освен това Индия и множество европейски страни са увеличили разходите за космически мисии и проучвания с 30% или повече през 2021 г., въпреки че бюджетите на тези страни остават под 2 милиарда долара годишно.

По данни на Space Foundation през първите шест месеца на 2022 г. са изстреляни 75 ракети по целия свят, което съответства на рекорда, поставен през 1967 г. от САЩ и Съветския съюз по време на надпреварата до Луната.

Докладът отбелязва, че около 90% от общо над 1000 космически кораба, изстреляни тази година, са били подкрепени от частни компании. Основният дял се пада на стотиците интернет сателити Starlink, изстреляни от SpaceX на американския милиардер и предприемач Илон Мъск.