Представете си как планини от замърсяващи Земята неизползваеми пластмасови отпадъци се превръщат в нещо конструктивно?

Замърсяването с пластмаса представлява все по задълбочаващ се проблем.

По някои оценки до 2040 г. 710 млн. тона пластмасови отпадъци ще задръстват екосистемата на планетата в океани, реки и на земята.

Базираният в Лос Анджелис стартъп ByFusion има план за тези отпадъци. Всъщност, компанията е разработила система за събирането на най-проблемните видове пластмасови отпадъци — тези, които не могат да се рециклират.

Основаната през 2017 г. компания е разработила машина, която превръща пластмасовите отпадъци за еднократна употреба в нещо, което нарича "ByBlock." Подобни по размер и форма на бетонните блокове, които се използват в строителството, тези блокчета ByBlock са направени изцяло от пластмасови отпадъци.

"Ще бъдете изумени от нещата, които не могат да се рециклират, като на практика това е всичко, до което се докосвате ... неща като химикалки, четки за зъби и т.н.," казва пред CNN Business главният изпълнителен директор на ByFusion Хайди Куджава.

"Интересното нещо за нашата технология е, че ние конкретно и изцяло сме проектирали системата около нещата с никаква или ниска стойност, които не могат да бъдат рециклирани."

Докато проучвала пластмасовите отпадъци, Куджава научила, че има седем типа пластмаса, от които само два могат да бъдат рециклирани. "В миналото ние се обръщахме към Китай и други държави, които изкупуваха отпадъците от нас", казва тя. "Това приключи през 2017 г. Оттогава изгаряме или заравяме тези пластмасови отпадъци."

Учени създадоха ензим, разграждащ пластмаса за часовеВ някои случаи разграждането на пластмасата до мономери отнема само 24 часа. В природата обаче то може да продължи векове

Машината на ByFusion, която носи името Blocker System, превръща изхвърлените отпадъци в строителни блокчета без да се налага да ги сортира или мие предварително, което е сериозен проблем при процеса на рециклирането.

На машината са й необходими само няколко минути да нареже отпадъците и да ги оформи в солидни блокчета, използвайки пара и компресия. Блокчетата се произвеждат без добавки и пълнители, като от 10 кг пластмасови отпадъци се изработват 10 кг блокчета ByBlock.

"Моделирали сме нашите блокчета ByBlock по размерите на кухите циментови блокчета. Всяко е с размери 40 см на 20 см на 20 см," казва Куджава, а всяко блокче е с около 5 кг по-леко от стандартното циментово блокче.

В циментовото блокче има арматура, докато в ByBlock се използва метод със стоманен прът. Като устойчива опция за строителен материал преработената може да бъде използвана в търговски, жилищни и нфраструктурни проекти, казва Куджава.

В тази връзка компания иска да си партнира с местни власти, общини и корпорации, както и с други организации. ByFusion вече продава и своята Blocker System, и готовите блокчета ByBlock, но на този етап отказва да коментира конкретни клиенти и продажби.

"От самото начало ние знаехме, че искаме да се възможно въглеродно неутрални възможно най-много. По тази причина нашите системи и производствен процес са изцяло електрически и без емисии," казва Куджава.

Крайната цел, казва тя, е Blocker System да стигне до общностите по света и да дава възможност да използват отново пластмасовите отпадъци в местни строителни проекти. От ByFusion се надяват да могат да рециклират 100 млн. тона пластмаса до 2030 г.

"Всяка общност изпитва затруднения с пластмасовите отпадъци," казва Куджава. "Внедряването на Blocker System ще помогне за намаляването на сметищата, ограничаването на вредните емисии и необходимостта от транспорт."