Икономиката на Япония показва възстановяване през април-юни, след свиването през предходното тримесечие.

Това се дължи на раздвижването в потреблението, което беше възпрепятствано от въведените ограничения заради пандемията от коронавирус, показва проучване на Ройтерс.

За текущото тримесечие обаче анализаторите са загрижени поради нарастващите рискове, включително възможността за глобално икономическо забавяне и възобновяване на случаите на COVID-19 в Япония.

Третата по големина икономика в света вероятно ще отчете ръст с годишен темп от 2.5% през април-юни, възстановявайки се от свиването с 0.5% през първото тримесечие, според средната прогноза на 17 икономисти.

Добрите резултатите през второто тримесечие се дължат до голяма степен на прогнозираното увеличение от 1.3% на частното потребление, което представлява повече от половината от брутния вътрешен продукт (БВП) на Япония, показа още проучването.

Капиталовите разходи вероятно са се увеличили с 0.9%, което също предполага, че външното търсене е добавило 0.1 процентни пункта към растежа на БВП, пише CNBC.

Възстановяването на потреблението след отпадането на ограниченията заради COVID-19 през март стимулира растежа през април-юни, каза Сайсуке Сакай, старши икономист в Mizuho Research and Technologies. Той посочи още стабилните корпоративни инвестиции, отложени от миналата година.

Всичко това компенсира отрицателния ефект върху японското производство от лоукдана в Китай, каза Сакаи.

Американците трупат дългове по кредитните си карти заради инфлациятаДългът на домакинствата в САЩ надхвърли 16 трилиона долара за първи път през второто тримесечие

Според експерта темпът на възстановяне на Япония ще бъде по-бавен през юли-септември, тъй като домакинствата ще бъдат по-предпазливи. Причите за това са няколко - новите случаи на коронавирус, покачващите се цени и забавящата се световна икономика.

Отделни данни вероятно ще покажат, че салдото по текущата сметка на Япония през юни е отбелязало първия си дефицит от януари насам поради рязко нарастващия внос. Средната оценка е за недостиг от 703.8 милиарда йени (5.29 милиарда долара).

Цените на едро са с около 8.4% по-високи през юли, в сравнение с година по-рано, като темпът на поскъпване се забавя за трети месец, показва още проучването.

Инфлацията на цените на едро достигна рекордните 9.9% през април.