Били ли сте скоро в любим ресторант?

Направи ли ви впечатление, че храната не е в същото количество, както обичайно? Порцията изглежда по-малка.

Напоследък дори храненето у дома може да е станало по-скъпо, нали?

Може също така да сте забелязали, че някои от абонаментите, които използвате, са поскъпнали. Примери за повишаването на цените откриваме и в чужбина. Например, във Великобритания, където чийзбургерът поскъпна за първи път от 14 години насам, пише Euronews.

Усещането, че всичко е станало малко по-лошо и по всяка вероятност с по-висока цена, обикновено се обяснява с инфлацията. Какво точно представлява тя и кои са другите термини, които напоследък витаят в пространството, като шринкфлация, скимпфлация и стагфлация?

Инфлация

Много страни се борят с последствията от инфлацията, която сега се намира на 40-годишен връх. За потребителите това означава, че получават по-малко за парите си.

Цените се покачват, когато има недостиг и/или има голямо търсене на стоки или услуги. Пресен пример е Amazon. Компанията повиши цените на абонаментите. За това решение можете да обвините инфлацията.

Инфлацията се измерва според това колко скъпи са станали стоките и услугите за определен период от време. В обичайния случай за година. Добре познат индикатор е Индексът на потребителските цени. Той измерва процентното изменение в цената на кошница от стоки и услуги, консумирани от домакинствата.

Цените на храните започнаха да падат. Въпросът е докога?Индексът на Организацията по прехрана и земеделие вече се понижава в три последователни месеца

Умерената инфлация се определя като нормална, но сериозните скокове може да означават, че разходите за живот изведнъж са станали доста по-високи.

Причината инфлацията сега да е толкова висока е перфектната буря от икономически проблеми, тъй като Международният валутен фонд (МВФ) във вторник нарече икономическите перспективи на света „мрачни и по-несигурни“.

Мнозина обвиняват за финансовите проблеми по света ефекта от руската инвазия в Украйна, която като резултат повиши цените на горивата и храните и доведе до недостиг на основни стоки.

МВФ: Перспективите са все по-мрачниПрогнозата за растежа за еврозоната се е понижила само с 0,2 пункта - до 2,6 на сто заради лошите перспективи в Германия, Франция и Испания

Трябва да се отбележи обаче, че още преди войната в Украйна, която започна през февруари, пандемията от коронавирус затвори много производства и провокира логистични проблеми, които сериозно нарушиха веригата на доставките и се стигна до дефицит на стоки. Това повиши цените на стоките и цените за тяхното транспортиране.

Шринкфлация

Ако сте почитатели на швейцарския шоколад, може би помните, че Toblerone изглеждаше различно през 2016 г. Той вече не прилича на Алпите и разстоянието между триъгълните е по-широко. Макар цената на шоколада да не се повиши, теглото му беше намалено от 170 на 150 грама.

Това е класически случай на т.нар. “шринкфлация” - когато размерът на продукт намалява.

Шринкфлация - що е то?Да ви е правило впечатление, че в някои заведения салатите, порциите и десертите започват да се смаляват, но цените като цяло се запазват?

Този подход за някои потребители е подъл, тъй като много от тях няма да обърнат внимание на грамажа, както на цената.

Скимпфлация

Скимпфлация, от друга страна, е налице, когато компаниите “спестят” от качеството на продукт или услуга.

Една от основните причини, поради които се случва - компаниите понижават качеството на услугата, за да може да остане рентабилна. Това означава, че дават по-малко пари за персонал или материали.

Рецесия

Ако стагфлацията се определя като рецесия, придружена от инфлация, тогава е важно да се знае какво е рецесия.

Макар думата да ни кара да сме нащрек, трябва да знаете, че рецесиите са естествена част от икономическия цикъл. Рецесия има, когато в две последователни тримесечия брутният вътрешен продукт (БВП) се свива.

Налице е проблем, ако ниският растеж се комбинира с безработица или висока инфлация. В този случай имаме стагфлация, но тя се среща много по-рядко.

Стагфлация

Друго понятие, което витае във въздуха в момента, е стагфлация. Всичко е в застой и няма кой знае какво движение.

Стагфлацията означава едновременно висока инфлация, икономическа стагнация и висока безработица. Тя може да възникне, ако има рецесия, преди нивото на инфлацията да е спаднало до желаното от централните банки.

Казват, че терминът е бил широко използван през 70-те години на XX в., след като рецесията в САЩ удари силно и беше придружена от инфлация.

Периодът на стагфлация през 70-те и 80-те години на XX в. регистрира няколко рецесии и слаб икономически растеж. Той приключи, след като националната банка на САЩ - Федералният резерв, повиши лихвите, за да ограничи инфлацията.