Съвременните смартфони са мощни машини.

Техните супербързи процесори поддържат 8K видео записване, 5G мрежи и интензивни видео игри.

Всичко това генерира сериозна топлина.

Повечето Android смартфони в наши дни са снабдени с охлаждащи системи. Производителите традиционно използват парни камери, пълни с течност, покриващи батерията и чипсета на телефона.

Парните камери разсейват топлината от тези компоненти и обикновено се оказват ефективни за предпазване на телефона ви от прегряване, въпреки че методът не е 100% ефективен.

Характерно за смартфоните Android (както и за някои други устройства) е, че работят оптимално в тесен температурен диапазон. При взаимодействие с тях може от време на време да ви се струват по-топли, дори горещи.

Как да разберете дали прегряват? Има няколко признака за това.

За да диагностицирате прегряващ Android смартфон, трябва да имате предвид две неща - батерията и процесора. Ако процесорът се нагорещи твърде много, от това страда производителността. Апаратът или започва да работи по-бавно, или ограничава работата на някои функции - например камерите, докато температурата не се понижи.

Някои Android телефони дори изпращат съобщение, когато системата за защита регистрира прегряване.

Имате Android смартфон? Никога не го зареждайте до 100%Животът на батерията е сред основните фактори, когато купуваме ново устройство

Ако се чудите дали смартфонът е прегрял, докоснете зоната около камерата. Там е чипсетът. Ако е горещо, съмненията ви са оправдани.

Ако батерията прегрява, гърбът на телефона става неприятно горещ. Това е типична ситуация, когато го презареждате. Лошата новина е, че съкращава сериозно живота на батерията.

За да предпазите устройството от излизане от строя, препоръчваме и да се уверите, че зарядните, които използвате, са годни за употреба. Когато не са, те също може да са повод за прегряване на смартфона.

Убива ли бързото зареждане батерията на смартфона? Бързото зареждане е съвременна технология, която позволява максимално бързо да заредите телефона си за сметка но по-висока мощност на тока, който постъпва в батерията през блок станцията или зареждащия кабел

За по-точен анализ на случващото се с Android телефона ви, препоръчваме да използвате специално приложение. То е безплатно за употреба и може да го свалите от Google Play Store, пише Slash Gear.

Свалете CPU Info от Play Store. Отворете го и натиснете иконата на термометъра. Може да следите температурата по Целзий или Фаренхайт.

Когато телефонът е оставен настрана и не работи, температурата му не бива да е над 35 градуса по Целзий, според Samsung.

По време на употреба този параметър не бива да надвишава 43 градуса по Целзий. Тук все още сте в допустимите граници.

Смартфонът прегрява, ако температурата е по-висока от 43 градуса.