Продължителното гледане на екран е едно от нещата, за които трябва да си дадете сметка възможно най-рано.

Ярката бяла светлина на повечето сайтове е сред причините за главоболие.

Този риск е налице още повече, когато използвате любимите си устройства през тъмната част на денонощието, обгърнати от мрак.

Точно поради тази причина в последно време доста сайтове се сдобиха с т.нар. “тъмна тема” (или “тъмен режим”). С нейна помощ променяте цветовата схема към тъмно сиво или черно.

Тази функция е по-широко застъпена при смартфоните и компютрите. Тя обаче не е стандарт навсякъде. Много са уебсайтовете, в които нямате възможност да изберете “тъмна тема”, пише slashgear.com.

Лесен начин да се справите в ситуацията представляват приложенията за смартфони и разширенията за браузъри. Едно популярно разширение е Dark Reader. С него можете да променяте цветовата схема на всяка страница и да намалите натоварването върху очите ви.

Как да почистите екрана на смартфон, но без да го съсипете?Както разбрахме наскоро, любимото устройство е местообитание на повече микроби, отколкото има на седалката на тоалетната чиния

Как да използвате разширението Dark Reader?

То работи с различни браузъри - Chrome, Firefox, Safari и Microsoft Edge. Трябва да го свалите и щом го добавите към браузъра, започва да работи автоматично.

Dark Reader анализира страниците, които посещавате и прави ярките цветове по-тъмни. При някои браузъри, например Firefox, можете да регулирате яркостта, контрастта, сивата скала и т.н. Освен това можете да ограничите работата на Dark Reader само до определени сайтове.