Всички сме имали онези сутрини, когато просто не можем да се отърсим от чувство на мудност, дори когато сме спали достатъчно. В опит да се заредят в тези дни, много от нас зареждат чаша след чаша кафе. Но прекаляването с кофеина може да ни направи нервни и тревожни. Може би има по-добър начин да премахнете сутрешната умора и да продължите деня си с необходимата енергия.

Първо изпийте чаша вода

Умората е класически симптом на дехидратация и дори при лек случай може да предизвика чувство на сънливост, промени в настроението, раздразнителност. Чаша вода ще освежи цялото ви тяло, преди да продължите деня.

Разтегнете се с йога

Има причина да се протягате, когато се събудите. През нощта, по време на REM сън, мускулите ви са буквално парализирани (атония) и повторното им активиране освобождава енергийно стимулиращи ендорфини.

Напръскайте лицето си с вода

Студени душове помага за имунитета и ще ви освежи. Дори само да напръскате със студена вода в лицето, давате на тялото знак, че сте будни.

Закусете

Пропускането на това първо хранене може да повлияе негативно на енергията и способността ви да работите. Храната е гориво. Дайте на тялото си малко калории, за да го задвижите в началото на деня. Но ако тренирате сутрин, не забравяйте да ядете след, а не преди спорта.

Избягвайте захарта до обяд

Не всички закуски са еднакви, така че направете равносметка на сутрешния избор на храна. Сладките продукти, като подсладени напитки с кафе, сладкиши и зърнени закуски, могат да доведат до класическия скок и спад на кръвната захар, който ви кара да се чувствате изтощени.

Пийте по-малко кафе

Точно така, по-малко кафе - но не и нищо! Въпреки че кафето има много ползи за здравето , пиенето много сутрин може косвено да допринесе за повишена умора по -късно през деня.

Излезте навън, за да активирате мозъка

Слънчевата светлина повишава нивата на серотонин в тялото ви, което води до подобряване на съня - и следователно, увеличаване на енергията през деня. Повече време сред природата „кара хората да се чувстват по -живи“.

Без стрес

Възможно ли е негативните чувства към работата или стресът у дома да ви изтощават? Няма как да решите определени ситуации за една нощ, но можете да предприемете мерки, за да ги облекчите.

Създайте навик за съня (и будността)

Навиците ви за лягане могат да окажат дълбоко въздействие върху почивката, което би могло да повлияе и на събуждането. Вероятно сте чували за хигиената на съня - практики, които ви помагат да заспите през нощта. Те включват без екрани час преди лягане; лягане по едно и също време всяка вечер и създаване на комфортна среда за сън.

Ставането по едно и също време всяка сутрин помага за поддържане на циркадния ритъм, вътрешния биологичен часовник, който е отговорен за чувството на сънливост.