Всеки е имал сутрини, в които трябва да стигне някъде толкова рано, че дори няма време да закуси в движение, камо ли да вземе душ.

Освен това се чувства нечист, косата му не е в най-добрата си форма, а след сън усещането, че трябва да се отърве от потта е повече от необходимо.

Но има решение за тези сутрини и то без да се налага да преминавате през онзи ревитализиращ сутрешен ритуал, който наричаме душ.

1. Тоник с ябълков оцет

Смесете чаша вода с 2 супени лъжици ябълков оцет и напръскайте с този тоник косата и кожата. Ябълковият оцет може да помогне за възстановяване на pH на кожата, а наред с това ще направи косата ви да изглежда сияйна, дори ако не сте я измили този ден. Не се притеснявайте, че ще мирише на оцет. Миризмата ще изчезне, след като косата изсъхне.

2. Освежете дрехите

За да запазите дрехите си приятно ухаещи и свежи през деня, дори да не сте имали възможност да вземете душ сутрин, винаги можете да напръскате малко омекотител, преди да ги облечете. Той помага за премахване на лошите миризми и поддържа усещане за свежест. Така ще се чувствате по-комфортно през деня.

3. Талк на прах

Не сте си взели ежедневния си душ, но сте свършили и дезодоранта. Не се паникьосвайте. Талкът на прах може да бъде решението. Поръсете част от него върху подмишниците, краката и онези части на тялото, които се потят най-много. Талкът ще запази тези зони на тялото сухи.

4. Сухо четкане

Освен че е отличен вариант, когато става въпрос за стимулиране на кръвообращението, сухото четкане може да бъде и добра алтернатива, в случай че няма време за душ. Използва се четка с естествен косъм, за предпочитане с дълга дръжка, с която се премахват токсини и мъртви кожни клетки. Освен това тази проста техника може да има енергизиращ ефект.

5. Мокри кърпи

На пазара има продукти за еднократна употреба, специално предназначени за случаи като липса на време за душ. Разбира се, има варианти за лице, за тяло и за интимна хигиена. Друга алтернатива е да използвате чиста влажна кърпа, за да избършете тялото.

6. Лосиони и парфюми

Много вероятно най-често срещаният избор, когато нямате възможност да се изкъпете, е да напръскате малко парфюм или да използвате ароматни кремове, за да маскирате неприятните миризми и да се чувствате свежи, независимо от всичко.

Но това, което малко хора знаят, е, че има точки, на които да напръскате парфюма, за да запазите аромата му по-дълго през целия ден. Това са китките, задната част на коленете, вътрешната част на лактите, тила и долната част на гърба.

7. Сух шампоан

За да сте сигурни, че косата ви не изглежда прекалено мазна, винаги можете да използвате малко сух шампоан, преди да излезете от дома. Ако планирате да не се къпете сутрин по някаква причина, може да го нанесете вечерта.

Започнете с разделяне косата на зони и нанесете сухия шампоан върху корените. Оставете го да действа 10 минути, след това изтръскайте остатъка и срешете, както обикновено.

Някои ефекти от всекидневния душ

Някои хора смятат, че вземането на душ всеки ден е най-здравословното и най-чистото нещо, тъй като ни помага да се чувстваме по-свежи през целия ден. Въпреки това, „свръхпочистването“ може да причини дразнене на кожата.

Прекалено честото използване на твърде много сапун може дори да повлияе на защитния й механизъм. Ето защо, макар да се препоръчва да се къпете по няколко пъти седмично, не бива да прекалявате.